SGK İl Müdür Yardımcıları Yunus Demir ile Okan Şentürk, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde 'Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele' konulu konferans verdi. Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansta konuşan Yunus Demir, Zonguldak’ta kayıt dışı istihdam problemi bulunmadığını, ancak yetim maaşı alabilmek için yapılan anlaşmalı boşanmaların çok fazla olduğunu söyledi. Zonguldak'ın, bu konuda İstanbul'dan sonra Türkiye'de 2'nci sırada yer aldığını belirten Demir, şunları kaydetti:

"Babasının emekli maaşını alabilmek için eşinden boşandığı halde birlikte yaşamaya devam eden kadınlarla ilgili kuruma gelen şikayet sayısı 5 bin 400 civarında. Arkadaşlarımız şu anda bile Çaycuma'da bu konuda denetim yapıyor. Şu ana kadar yapılan incelemelerde bunlardan 2 bin 900'ünün maaşı kesildi. Diğerleriyle ilgili incelemeler ise sürüyor."

Okan Şentürk de kentte eşinden boşanıp yetim maaşı alan toplam 38 bin kişi bulunduğunu, bunlardan 5 bin 400'ü ile ilgili şikayet geldiğini söyledi. Şentürk, "Bu kanun çıkarıldığında kız çocuklarının mağdur olmaması amaçlanıyordu. Ama bizim bu bölgemizde Türkiye Taşkömürü Kurumu, Erdemir gibi kuruluşlardan kaynaklanan işçi sayısı fazla. Babaları ölüyor. Şahıslar, maaşını alabilmek için boşanıp aynı evde yaşamaya devam ediyorlar. Kurumdan 500- 600 lira para alıyorlar. Bu kurumu yoruyor. Bu hepimizin cebinden çıkarılan haksız para" diye konuştu. 

Demir ve Şentürk, öğrencileri çevrelerinde bu şekilde yetim maaşı alabilmek için boşanıp birlikte yaşamaya devam edenler hakkında kuruma şikayette bulunmaları konusunda uyardı.



GG(EE/BT)