Özel Yetkili Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuklu sanıklar Emre Günaydın, Cuma Özdemir, Abuzer Yıldırım, Hamit Çeker, Salih Gürler, Varol Bülent Aral ile tutuksuz sanık Hüseyin Yelki katıldı. Öldürülen Alman uyruklu Tilman Geske'nin eşi Susanne Geske ve kızı Michael Geske'yle birlikte sanık yakınları ve avukatların yerini almasıyla duruşma başladı.

Geçtiğimiz günlerde Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı İsmail Aksoy tarafından hazırlanan 761 sayfalık ek iddianamenin henüz mahkeme heyetince incelendiği belirtildi. Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Varol Bülent Aral, hakkında herhangi bir delil olmadığı halde boş yere tutuklu olduğunu ileri sürerek beraatini istedi. Aral, kendisi hakkında iftira atanlara dava açacağını da belirterek, bu duruşmada tahliye edilmediği takdirde Ramazan Bayramı’ndan sonra ölüm orucuna başlayacağını söyledi. Duruşmada başka söz alan olmadığı için mahkeme heyeti, ek iddianamenin incelenmesinin tamanlanması için duruşmayı 3 Eylül tarihine erteledi.

Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan müdahil avukatlardan Erdal Doğan, hazırlanan ek iddianamenin kabul edilmemesi gibi bir durumu düşünmek bile istemediklerini belirterek, "Bir hukukçu olarak özel yetkili mahkemelerin doğal yargı ilkesi gereği kalkması gerektiği düşüncesindeyim ama CMK 250. Madde de savcılara verilmiş olan yetkilerin bu son dönemlerde düzgün olarak kullanılmış olması özellikle bu gibi cinayetlerde, Dokunulmalık zırhına kimsenin sokulmadan, görevli olsun, olmasın asker, polis, bürokratların işlemiş oldukları suçlardan dolayı soruşturulmuş olmaları Türkiye için tarihi bir öneme sahip" dedi. Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu süreçten sonra Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması durumunda, savcıların soruşturma konusu ettiği askerlerin bürokratların veya polislerin özel izne tabi tutularak soruşturmaya sokulmuş olması büyük bir hukuk cinayeti olacaktır. AKP Hükümeti bu konuyla ilgili halka verdiği söze ihanet etmiş olur. Bu nedenden olayı bu yetki meselesi ile bilgi özellikle izin prosedürü için seçkinli bir suçluluk kesimi yaratmamak için bunu gündemden tamamen düşürülmesini müdahil avukat olarak istiyorum. Yoksa bu gibi cinayetler siyasi pazarlık konusu yapılacak bir mesele değil. İzin prosedürü MİT’teki gibi diğer asker ve bürokratlara da çıkarılması hukuk cinayeti olur diye düşünüyorum."

EK İDDİANAME

Özel yetkili savcılık tarafından hazırlanan ek iddianame, 8 Haziran'da özel yetkili Malatya 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne verilmişti. Hazırlanan 761 sayfalık ek iddianamede, emekli Orgeneral Hurşit Tolon, eski Malatya Jandarma Komutanı Mehmet Ülger ve Binbaşı Haydar Yeşil hakkında 'hükümeti yıkmaya teşebbüs' ve 'silahlı terör örgütü kurmak' suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenmişti. Mahkeme heyeti halen iddianameyi incelerken, 'bir numaralı şüpheli' olarak belirtilen Hurşit Tolon’un avukatı İlkay Sezer'in Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne iddianamenin reddedilmesi için dilekçe verdiği öğrenildi.



MP(SS)