Son dönemde sütte yaşanan tartışmalarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen ZMO İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, televizyonlarda konunun uzmanı olmayan kişilerce başlayan tartışmaların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in açıklamalarıyla gündeme oturduğunu dile getirdi. Süt ve ürünlerinde gıda güvenliği için mutlaka soğuk zincir uygulamasının yapılması gerektiğini, ancak bu oranın ülke genelinde yüzde 35’i aşamadığını kaydeden Çiftçi, antibiyotikli sütlerin dökülmesi gerektiğini, ancak bazı firmaların bunları ucuza toplayıp süt ürünlerine işlediklerinin bilindiğini söyledi.

ÖNCE ÖNLEM ALINMALI

Çiftçi, süt toplama işleminin kooperatifler tarafından yapılmasının teşvik edilmesi gerektiğini de vurgulayarak “Böyle bir uygulama süt sektöründeki kayıt dışılığı önler, kaliteyi arttırır. Fiyat istikrarını sağlar. Süt kalitesinin korunmasında önemli bir adım olan sütü soğuk zincir altında toplayanlara maddi destek verilmeli. Süt ve süt ürünleri, temel gıda maddesi kapsamında değerlendirilerek uygulanan KDV oranı, yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmelidir. Bununla beraber yemde uygulanan KDV de aynı şekilde yüzde 1'e düşürülerek, yetiştiricinin yem maliyetleri azaltılmalıdır” diye konuştu.

MAĞDURİYETTEN BAKANLIK SORUMLUDUR

Çiftçi, durumu üreticiler açısından değerlendirdiğinde ise, “Son beş yıldır zaten süt üreticisi süt ve süt ürünlerinden para kazanamıyor. Bu yıl işler düzene girmeye başladı ve süt fiyatları biraz olsun yükselerek üreticinin yem maliyetini karşılamaya başladı. Ancak bu dönem yaşanan tartışmalar üretici açısından kaygılarımızı da artırıyor. Gıda güvenliği için yeterli önlem almayan Bakanlık, üreticinin olası mağduriyetinden sorumludur” dedi.