BEYOĞLU’nda Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) öncülüğünde toplanan grup, cezaevindeki gazetecilere özgürlük istemek için ‘Zindanlar boşalsın, gazetecilere özgürlük" isimli yürüyüş düzenledi.


Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Hava-İş, Deri-İş Sendikası’nın destek verdiği Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüş 19.00 sıralarında Tünel Meydanı’nda başladı.Yürüyüş öncesi tutuklu gazetecilerin fotoğrafları yerlere konuldu. Aralarında, Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanı ve TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Yayıncı ve Yazar RagıpZakarolu, Sanatçılar Nur Sürer, Şevval Sam’ında bulunduğu yaklaşık 300 kişilik grup, “Zindanlar Boşalsın, Gazetecilere Özgürlük” pankartı eşliğinde yürüyüşe geçti. Grup, sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz”,” Yaşasın örgütlü mücadelemiz”,”Kurtuluş yok tek başına, Ya hep beraber ye hiç birimiz”,”Tasmalı gazeteci olmayacağız” şeklinde sloganlar attı. Katılımcılar ayrıca “Özgür basın susmaz kalemler kırılmaz”,”Zindanlar boşalsın, gazetecilere özgürlük” yazılı dövizler taşıdı.


ÇAĞRIMIZ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİNDİR

Taksim Meydanı’nda sona eren yürüyüşün ardından ortak basın açıklamasını Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) Dönem Başkanı ve TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi okudu. İpekçi, tutuklu gazetecilerin sorunlarına çözüm bulunması amacıyla 24 Mayıs 2010 tarihinden bu yana ulusal ve uluslararası düzeyde ‘Basın özgürlüğü’ kampanyası yürüttüklerini söyledi. Siyasi iktidar temsilcilerinin hala meslektaşlarını ‘terörist’, ‘katil’,’tecavüzcü’ olarak suçlamaya devam ettiğini belirten İpekçi, “Siyasi iktidarın bu inkarcı yaklaşımı ve zulmü azalmadığı gibi, her geçen gün daha da şiddetleniyor. Geçen hafta yine bazı meslektaşlarımız gözaltına alındı. Basın üzerinde uygulanan bu yıldırma politikalarını protesto ediyoruz. Bizim tespitlerimize göre cezaevinde en az 90 gazeteci var.20’si kadın. Bizler bugün ‘Zindanlar boşalsın, Gazetecilere özgürlük’ talebiyle haykırırken, cezaevindeki tüm fikir suçlularının sesi olmak istiyoruz. Çağrımız basın özgürlüğü içindir. Çağrımız zindanların boşalması içindir.” dedi.


BAŞBAKAN’IN TASMALI GAZETECİ TANIMI

Söz alan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise, “Bugün burada basın emekçileriyle dayanışmak için buradayız. Biz biliyoruz otoriter ve faşist ülkelerde önce basın özgürlüğü gasp edilir. Çünkü daha kolay baskı yapmak zor politikalarını uygulamak ancak bununla mümkündür. Ortadoğu’da böyle olmuştur. Gazeteciler tutuklanmış gazeteler üzerinde baskılar uygulanmıştır. Türkiye’de de bunun örneğini yaşıyoruz. Sadece basına değil tüm demokrasi güçlerine yönelik saldırıdır. O kadar pervasızlaşmıştır ki Başbakan ‘tasmalı gazeteciler’ tanımını kullanmıştır. Şimdiye kadar hiçbir lider buna cesaret etmemiştir. Bu kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.”