ESHOT’ta veznedar olarak çalışan Kerim Kaya ve Mustafa Soysal'ın, 1997- 2003 yılları arasında, 229 bin 164 TL parayı zimmetlerine geçirdikleri tespit edildi. Soruşturma sonucunda, İzmir 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde iki veznedar hakkında dava açıldı. Yargılamada, iki veznedar, zimmetlerine geçirdikleri paranın bir kısmı ile at yarışı oynadıklarını, geri kalanıyla borçlarını ödediklerini söyledi. Yargılan yargılama sonunda iki kişi ceza aldı. Karar Yargıtay tarafından da onandı.

ESHOT’un avukatları kurumda muhasebe müdürü, müdür yardımcısı ve şef kadrosunda olan Yüksel Erdoğan, Özcan Ocak, Dilek Postacı, Yasemin Yağcıoğlu, Arzu Ünlü ve Selvinaz Kızılateşli hakkında da veznedarları kontrol etmeyip görevlerini ihmal ettikleri iddiasıyla şikayetçi oldu. Bu 6 kişi hakkında da İzmir 11’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yargılama sonunda 6 kişi, çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Dosya temyiz için Yargıtay’a gitti. Dava, Yargıtay aşamasındayken, zaman aşımına uğrayıp düştü.

Kurum avukatları, oluşan zararın karşılanması için cezaevinde emekli olan iki veznedara karşı İzmir 5’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, 229 bin TL’lik alacak davası açtı. Dava sonunda hakim, veznedarların, faiziyle birlikte 229 bin TL’yi ödemelerine karar verdi. İcraya konulan takip sonucu, veznedarlar Kerim Kaya ve Mustafa Soysal'dan 34 bin 256 TL tahsil edilebildi.

ORTAYA ÇIKARAN DA VAR

Geri kalan 194 bin 907 TL’yi tahsil etmek için avukatlar, bu kez de görevlerini ihmal ederek zimmete sebebiyet verdikleri, zararın tamamından sorumlu oldukları gerekçesiyle kurumda muhasebe müdürü, müdür yardımcısı ve şef kadrosunda olan, Yüksel Erdoğan, Dilek Postacı, Yasemin Yağcıoğlu, Arzu Süren Ünlü, Selvinaz Kızılateşli ile ölen Özcan Ocak’ın varislerine karşı İzmir 8’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, 194 bin 907 TL’lik alacak davası açtı.

Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi avukat Ferudun Sonuvar raporunda, "Tüm davalılar, yasaların kendilerine yüklediği görevi yapmayarak, vazifelerini ihmal ederek, davacı idarenin haksız ve sebepsiz fakirleşmesi suretiyle 194 bin 907 TL zarar görmesine neden olmuşlardır. Bu zarardan herkes görev dönemlerine göre sorumludur. Yaşamını yitiren Özcan Ocak’ın varisleri ve Dilek Postacı, zararın tamamından, diğerleri de görev yaptıkları dönemlere göre sorumludur" diyerek mahkemeye sundu.

Davalılardan Yasemin Yağcıoğlu ve Arzu Ünlü’nün avukatları Uğur Karadağ, gelen bilirkişi raporuna itiraz etti. Yeniden görevlendirilen bilirkişi Mali Müşavir Abdullah Tepekesici, davalılardan Yüksel Erdoğan’ın Muhasebe Müdürü, Dilek Postacı’nın şef ve müdür yardımcısı, Özcan Ocak’ın muhasebe müdürü, Arzu Süren Ünlü, Yasemin Yağcıoğlu ve Selvinaz Kızılateşli’nin şef olarak görev yaptıklarını, alacak olan 194 bin 907 TL’nin bugünkü yasal faiziyle birlikte 573 bin 981 TL tuttuğunu belirterek, bu paranın davalılardan görev yaptıkları dönemlere göre tahsil edilmesi yönünde hazırladığı raporu mahkemeye sundu.

Kısa süre önce İzmir 8’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, Özcan Ocak’ın varisleri, Yüksel Erdoğan, Arzu Süren Ünlü, Yasemin Yağcıoğlu, Dilek Postacı ve Selvinaz Kızılateşli ile tarafların avukatları katıldı. Arzu Süren Ünlü ve Yasemin Yağcıoğlu’nun avukatları Uğur Karadağ, ek bilirkişi raporunu kabul etmediklerini belirtti. Karadağ, "Müvekkilim Yasemin Yağcıoğlu, zimmet olayını ortaya çıkarmıştır. Ödül verilmesi gerekirken, zararı karşılaması isteniyor. Zimmeti çıkardığı resmi belgelerle de kanıtlıdır. Bilirkişi dosyada bu resmi belgeyi ya hiç görmemiş ya da kayda değer bulmamıştır. Davacı idare, zimmet suçunu işleyen ve cezaevinde bulundukları sırada emekli olarak ikramiyelerini alan iki veznedara karşı tahsilat amacıyla, ikramiyelere yönelmemekle kalmamış, idareye verdikleri mal beyanlarında gayrimenkulü bulunan bu kişilerin gayrimenkullarına el koymamıştır. Bu nedenle iki veznedar, malları kaçırmıştır. Bu şekilde zararın oluşumu ve tahsili kabiliyeti ile davalıların eylemlerine gelinceye kadarki aşamada zarar ile illiyet bağını ağır idare kusuru yaratarak kesmiştir. Memur olan müvekkilerim, bu parayı ödeyecek güçte de değildir" dedi.

Avukat Karadağ, hukukçulardan seçilecek bilirkişiler tarafından yeni rapor alınmasını istedi. Mahkeme talebi kabul ederek yeni rapor alınması için dosyanın seçilecek hukukçu bilirkişilere verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.



BK(İÖ/SS)