Hatice Zilan Evgi, doğumundan kısa süre sonra havale geçirdi ve Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne yatırıldı. Epilepsi, ileri derecede nefes darlığı teşhisinin yanı sıra gelişim bozukluğundan kaynaklı yüzde 98 oranında engelli olarak tespit edilen Zilan’ın ailesi, tedavisi sırasında maddi durumlarının iyi olmamasından kaynaklı sürekli olarak senet imzaladı ancak ödemeyi yapamadı.

'AF'TAN 10 BİN 806 TL BORÇ ÇIKTI

Daha sonra kamuoyunda 'Vergi Affı' olarak bilinen borçların yeniden yapılandırılma sürecinde Zilan’ın ailesine Başhekimlik’ten yazı gönderilerek toplam 10 bin 806 lira 40 kuruş borcun yarısına karşılık gelen meblağın 26 Nisan 2011 tarihine kadar ödemesi istendi. Çaresiz kalan aile Valilik, Kaymakamlık gibi pek çok kapıyı çalsa da bir sonuç elde edemedi. Bu sırada da tedavi için başvurdukları hastane yetkilileri borçtan kaynaklı polikliniğe kabul edemeyeceğini, önce Genel Sağlık Sigortasi İrtibat Bürosu’na uğramasını, yani borcu ödemesini istedi.

RAHATSIZLIĞI TIP LİTERATÜRÜNDE İLK

Anne Mehtap Evgi, Zilan’ın ani bir astım veya epilepsi krizi geçirmesinden çok korktuğunu, böyle bir durum olursa mecburen hastaneye yine gideceğini belirterek "Behçet Uz’a ilk gittiğimizde gelişim bozukluğu ve zeka geriliği teşhisi kondu. Kızım şu anda 8 yaşında. Anne karnında ikinci kromozomunda değişim olmuş. Bu, dünyadaki kayıtlarda ilk kızımda var. Ege Üniversitesi bu tanıyı koydu. Bu yüzden yüzde 98 oranında engelli. Kızım rahatsızlandığı zaman biz sürekli hastanede senet imzaladık çünkü sağlık güvencemiz yoktu, babası işsizdi. Sonra ilk kez 2010 yılında kağıt geldi. Hiç durumumuz olmadığı için bu borcu ödeyemedik. Zaten 11 bin lirayı nasıl ödeyelim? 7 aydır kira ödeyemiyoruz" diye konuştu.

"GEREKİRSE 4 SENE HAPİS YATARIM"

Eşinin son 4 aydır bir dönercinin yanında çalışmaya başladığını ancak durumlarının hala düzelmediğini dile getiren Evgi, "Şimdi neredeyse bir yıldır doktora götüremiyorum. Düzenli kontrol edilmesi gerekiyor. Kızımın doğumundan sonra ilk 4 yılı hastanede geçirdik. O 4 sene ne çektiğimi ben bilirim, dili olsaydı Zilan da anlatırdı. Şimdi bu borç için gerekirse 4 sene de hapiste yatarım. Yapacak bir şeyim yok. Hastaneye suç atmıyorum, kızımı kurtardılar. Olsa ben fazlasını öderim. Kapılarda yattım. Ama borcu ödeyemiyoruz. Durumumuz belli" dedi.

RAPORU YENİLENEMEYECEK

Zilan’ın nefes darlığı için evde solunum cihazı bulunduğunu, iki yıl da bir de raporunun yenilenmesi gerektiğini kaydeden Mehtap Evgi, borcu ödeyemezlerse raporu da yenileyemeyeceklerine dikkat çekerek, "O zaman yine borcumuz olduğu için 'GSS odasına uğrayın' diyecekler. Uğrasam para ödemem gerekiyor. Olmayınca nasıl gideyim? Tek isteğimiz bize yardım etsinler. Kızımın tedavisinin kendi doktorlarıyla devam etmesini istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz" diye konuştu.



BT(İÖ/SS)