Marmarabirlik, baldan sonra zeytinyağında da taklit ve tağşiş (benzer başka ürün karıştırma) yapıldığı iddiaları üzerine zeytinyağı tüketicilerine “Bilinen markaları tüketin. Ayrıca, sızma zeytinyağının buzdolabında donduğunu, donmuyorsa zeytinyağı olmadığını bilin” uyarısında bulundu.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, gıda maddelerinde hileye başvurulmasının insanlık suçu olduğunu; zeytinyağında taklit ve tağşiş iddialarının, sektörün kurallara uygun üretim yapan firmalarını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Asa, Marmarabirlik’in uzmanlığının sofralık zeytin olsa da, zeytinyağı üretimi de yaptığını hatırlatarak, “Bu yıl Bursa bölgesinde hava koşullarından ötürü dalında buruşan zeytinin yarısı sofralık vasfını kaybederek yağlığa ayrıldı. Ürünün dalında su kaybına uğraması sebebiyle üreticimiz mağdur oldu ama elde edilen yağın asit ve peroksit dereceleri düşük olduğundan mükemmel sonuç alındı” diye konuştu.

7.5 LİRADAN AŞAĞI MÜMKÜN DEĞİL

30 bine yakın ortak üreticiden aldıkları bir kilogram zeytinin bile kaydının tutulduğunu, Marmarabirlik olarak kayıt dışı hiçbir işlemlerinin olmadığını ifade eden Başkan Asa, şunları söyledi:

“Marmarabirlik, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin belirlediği Beyaz Liste’ye ilk giren firmalardan biridir. Üretimimizin tamamı kayıt altındadır. Bu nedenle maliyet ve işletme giderlerinden ötürü, piyasadaki taklit ve tağşiş nedeniyle oluşan haksız rekabetle mücadele etmekteyiz. Burada görev tüketiciye düşmektedir. Hem sofralık zeytin, hem de zeytinyağı alırken, bilinen markaları tercih etmeliler. Ayrıca şunu da hiçbir zaman unutmamalılar. Sızma zeytinyağı, buzdolabına konulduğunda donar. Hiç donmuyorsa zeytinyağı değildir. Bir bölümü donuyorsa tağşiş var, muhtemelen başka bitkisel yağlarla karıştırılmış demektir.”

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, bir litre sızma zeytinyağının üretim maliyetinin 7 lirayı geçtiğini, üzerine ambalaj ve işletme giderlerinin de eklenmesi gerektiğini belirterek, “7.5 liranın altında zeytinyağı satılıyorsa o üründen şüphelenilmeli. Tüketicinin mağduriyetinin giderilmesi için de gıda denetimlerinin sıklaştırılması gerekiyor” dedi. Asa, dünya markası Marmarabirlik’in, kaliteli ürünleriyle tüketici dostu olduğunun altını çizerek, “Vatandaşlarımız Marmarabirlik ürünlerini herhangi bir şüpheye düşmeden güvenle tüketebilirler” diye konuştu.



NG(FK/AAA)