Yabancı alıcı firmalar fuarı baştan sona dolaşarak zeytinyağı ve teknolojilerin yanı sıra zeytinyağından yapılan kozmetik ürünlere ilgi gösterdi, bağlantılar yaptı. Pakistan’ın en büyük alıcı firmalarından Barkat Highex firması yetkilisi Mazhar Ghaffar, 180 milyon nüfuslu ülkesinin ancak yüzde 5'inin zeytinyağını tükettiğini, halkın büyük bölümünün kanola yağı kullandığını söyledi. Ghaffar, "Yüzde 5 tüketilen zeytinyağını İspanya’dan tedarik ediyoruz. Türkiye bizim için iyi bir pazar. Ürünleriniz İspanya’dan daha kaliteli. Biz de ülkemizde zeytin yetiştirmek istiyoruz. Türkiye’den zeytinyağının yanı sıra zeytin fideleri ve teknolojilerini alacağız" dedi.

Fuarda, Anatolia firmasının Manisa Turgutlu İlçesi'nde tansiyon hastaları için ürettiği sıfır tuzlu zeytin ilgi odağı oldu. Firma sahibi İrfan Aydın, "Sıfır tuzlu hurma türü zeytini kendi aroması ile içine hiçbir katkı maddesi koymadan üretiyoruz. Bu ürünü ilk bu fuarda tanıtıyoruz. Rahatsızlanmamak için zeytin bile yemekten çekinen tansiyon hastaları gönül rahatlığı ile bu ürünümüzü tüketebilir. Ayrıca pişirilerek yapılan 'grill zeytini' ziyaretçilerin beğenesine sunuyoruz" diye konuştu.

Sektöre yönelik teknolojik ürünler de fuarda ilgi görüyor. Pellenc firmasının standında sergilenen zeytin toplamada kullanılan aküyle çalışan titreşimli tarak ilgi görüyor. Firma Genel Müdürü David Biçaco bu ürünlerin zeytin toplarken çevresine gürültü ve koku yaymadığını şarj edilen akü ile gün boyu çalıştığını belirterek, "Sırıkla ve silkerek yapılan toplamada zeytin bir yıl verim verip ikinci yıl hasat vermiyor. Bu teknoloji ile toplama sırasında zeytin ağacı hiçbir zarar görmüyor, her yıl ürün alınabiliyor. Üstelik akü ile çalıştığı için benzin israfını da önlüyor" dedi.



MO(İÖ/CK)