Bu yıl 4'üncü kez düzenlenen ve iki gün süren Akhisar Zeytin Hasat Şenlikleri kapsamında düzenlenen 'Çiftçilerle Söyleşi' sektörün taleplerinin de dile getirildiği bir platform oldu. Üreticiler, ihracatçılar ve gazetecilerin yanı sıra toplantıya AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir de katıldı. Toplantıda konuşan EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, hükümetten iki önemli beklentilerinin olduğunu söyledi. İlk olarak zeytinyağı priminin artırılmasını ve zeytine de prim verilmesini istedi. Milletvekili Aydemir'in de zeytine prim verilmesinin gündemlerinde olduğunu söylediğini kaydeden Güreli, "Prim pastasından zeytinci daha çok pay almalı. Primi artırırsanız yurtdışı ile daha iyi rekabet ederiz" dedi.

İkinci olarak Hipermarket Yasası'nın çıkmasını isteyen Güreli, "Bu, defalarca gündeme alındı ama bir türlü çıkarılamadı. Artık yurtiçinde zeytinyağı satışlarının yüzde 60'ı hipermarketlerde yapılıyor. Mevcut şartlarda küçük üreticinin hipermarket raflarına girmesi mümkün değil. Buralara giren markalar da üreticiden alınan fiyatın 3-4 katına tüketiciye satış yapıyorlar" dedi.

ARTIK 'DİR' İSTEMİYORUZ

Türkiye'nin büyük zorluklarla elde ettiği yurtdışındaki rafları kaybetmemesi için dahilde işleme rejimi (DİR) kapsamında ihracat talep ettiklerini belirten Güreli, "Biz DİR istedik. Ama şu anda istemiyoruz. Çünkü Türkiye'de yağ İspanya'dan daha ucuz. DİR marka yaratmak için bir emniyet simidi. Türkiye marka yaratamadığı için sadece büyük markaların tedarikçisi olacağız. Biz marka yaratamadık, yaratamayacağız. Marka yaratan ülke ne kadar teşvik veriyorsa belli bir süre aynısını verirsiniz. Bunu veremezseniz marka olmaz. Türkiye kendi ürettiklerine sahip çıkmazsa bizler sadece büyük firmaların tedarikçisi oluruz" diye konuştu.

EN BÜYÜK SORUN ÇİFTÇİNİN PARA KAZANAMAMASI

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Demirci ise sürdürülebilirlik konusunda en büyük endişelerinin 'çiftçinin para kazanaması' olduğunu ifade etti. Uluslararası şartlardan dolayı zeytin ve zeytinyağının fiyatını belirleme şansları olmadığını söyleyen Demirci, "Bizim çiftçi olarak üzerimize düşen girdileri azaltmak, hasat maliyetini düşürmek. Bunun yolu da mekanizasyondan geçiyor ve teknolojiden geçiyor. Maliyetler düştükten sonra devletten de beklentilerimiz var. AB'de 1 kilo zeytinyağına 1.3 Euro destek varken bizde 50 kuruş. AB'deki üretici zeytine de zeytinyağının 5'e 1'i oranında prim alıyor. Türkiye'de zeytine prim yok. 20 kuruş da zeytin üreticisine destek verilmeli. En azından çiftçinin bugünkü hasat maliyetinin yarısını karşılamış oluruz" değerlendirmesini yaptı.



BT(AÖ/SS)