Aydın’ın Çine ilçesi Kırıkışık köyü Kargılıbağ mevkiinde Mustafa Ambarcı'ya ait zeytinlikte çalışan işçilerle bir araya gelen CHP'li Osman Aydın, hükümetin zeytin konusunda izlediği politikayı eleştirdi. Durumun içler acısı olduğunu kaydeden Aydın, üreticinin zeytini dalından toplatacak işçi bile bulamadığını kaydetti. İşçi yevmilerinin 20 liraya kadar gerilediğini dile getiren Aydın, “Zeytinin anavatanı Aydın'da durum bu ise düşündürücüdür. Çine’de zeytin hasadı zamanı, ancak insanlarımızın yüzü gülmüyor. Dağından bal, ovasından yağ akan Aydın’da insanlarımız maalesef üzgün. İnsan için en sağlıklı gıda olan zeytinyağı fiyatı maalesef bu ürünü işlenemez, üretilemez hale getiriyor. Bu nedenle hükümeti ve yetkilileri uyarıyoruz. Bugün zeytinyağı için verilen 42 kuruş prim yeterli değildir. Bu ürünümüz böyle devam ederse gündemimizden kalkacak. Pamukta yaşanan felaket inşallah zeytinde yaşanmaz. Buradan ilgililere sesleniyorum, köylümüz ve üreticimizi sahipsiz bırakmayın” diye konuştu.

Üretici Mustafa Ambarcı da, Çine'de 25 dönüm zeytinliğinde 350 ağaç bulunduğunu ve yıllık ortalama 4-5 ton zeytinyağı ürettiğini söyledi. İşçilik maliyetlerinin düşük olmasına rağmen masraflarını kurtaramadıklarını kaydeden Ambarcı, “Böyle giderse mahsulü dalında bırakacağız. Çünki fiyatın üçte ikisi işçiliğe gidiyor. 2000 yılından bu yana zeytinyağı fiyatları aynı seviyede. Bugün en düşük zeytinyağı fiyatının 8 lira olması gerekiyor” dedi. Ambarcı, hükümetin zeytin destekleme primlerini yükseltmesini istedi.

Bölgede gündelik yevmiye ile zeytin toplama işinde çalışan köylüler de, 20 lira yevmiye aldıklarını ancak bu paraya soğuk kış günlerinde çalışmanın çok zor olduğunu belirterek, zeytinyağı fiyatının düşük olmasının işçilik fiyatlarını düşürdüğünü söyledi.



CY(İÖ/AAA)