Kaklık Beldesi’nde temeli 2010 yılında atılan Alman RWE ve Turcas ortak girişimle inşaatına başlanan doğalgazdan elektrik üretecek olan RWE Turcas Güney Elektrik Santrali’nin inşaatını Cüneyd Zapsu, Denizli protokolüne tesisi gezdirdi, yatırım hakkında bilgi verdi. RWE Turkey Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ünvanı ve Holding Başkanı Dr. Andreas Radmacher ile Denizli Valisi Abdülkadir Demir ve protokolü ağırlayan Zapsu, Türkiye’nin cari açığında 40 milyar dolar gibi önemli bir paya sahip enerji ithalatının önlenmesi için enerji yatırımları yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin hızla büyüdüğünü kaydeden Zapsu, cari açıktaki enerji payının artmaması ve düşmesi için en az iki nükleer santralin de yapılması gerektiğini savundu. Zapsu, “Türkiye’nin enerji yatırımlarına ihtiyacı var. Doğalgaz çevrim santralleri pahalı ancak kısa sürede yapıldığı için bu santrallerden yapmamız gerekiyor. Nükleer santrallerin devreye girmesi gerekir. Denizli’de yapılan yatırım dünyada en ileri teknolojiyle yapılan bir yatırım. Pahalı bir yatırım ama dünyanın en iyi yatırımı. Türkiye yüzde 8’lik büyümeyle enerji yatırımları yaparak cari açıktaki enerji payını düşürebilir yada bu düzeyde tutabilir” diye konuştu.

RWE Turkey Holding Yönetim Kurulu Başkanı Andreas Radmacher, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı AK Parti’li Osman Zolan, Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili’ye elektrik santrali hakkında bilgi verdi. Santralin 500 milyon euro maliyetle kurulacağını, 775 megawatt kurulu güce sahip olacağını, 3.5 milyon konutun enerji ihtiyacını karşılayacağını belirten Radmacher, “RWE olarak uzun vadeli enerji yatırımları için Türkiye’de yatırım kararı aldık. Denizli yatırımı Türkiye’deki ilk büyük yatırımımızdır ama son yatırımımız olmayacak. Türkiye’ye uzun süreli bakıyoruz. Ağustos ayında ilk gaz tribünü, eylül ayında buhar tribünü çalıştırılacak, tesis aralık ayında devreye girecek. Bu tesis Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 2’sini karşılayacak. Avrupa’daki enerji özelleştirmelerinde edindiğimiz bilgi birikimini Türkiye’ye de aktarmak istiyoruz. RWE Turcas olarak bu yıl kurulması planlanan Enerji Borsası’nda elektrik alım satım işine de girebiliriz” dedi.

Çevrim santralini gezen Vali Abdülkadir Demir, RWE&TURCAS’ın diğer yatırımlara örnek olacağını belirtti. Demir, “Denizli, yalnızca doğalgaz kombine çevrim santrali ile değil, jeotermal ve HES yatırımları ile Türkiye’nin enerji üssü diyebiliriz” diye konuştu. Vali Demir ve protokol üyeleri baret giyerek inşaatı süren elektrik santralini gezdi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Gezinin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cüneyd Zapsu, başkanlık sisteminin Türkiye için uygun olduğunu savundu. Zapsu, “Şu anda bir başkan var zaten, neden sistemi de olmasın? Korkmaya gerek yok. Bence Başkanlık sistemi Türkiye için çok uygun bir sistem. Ayrıca tamı varken neden yarısını tartışalım ki” diye konuştu.



ONB(İÖ/AAA)