Bakan Zafer Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile birlikte Mersin'de yapılacak olan 2020 Dünya Turunçgil Kongresi'nin lansman toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Çağlayan, 2020 yılında düzenlenecek olan 14'ncü Dünya Turunçgil Kongresi'nin, Türkiye'nin dünyadaki saygınlığı nedeniyle Mersin'e verildiğini söyledi. Çağlayan, "Bu kongreyi durup dururken Mersin'de düzenlemek için bize vermediler. Mersin'i, Çukurova'yı ve gelişen Türkiye ekonomisini görerek verdiler. Çukurova, Adana, Hatay ve Mersin ile öncelikli ve önemli yere sahiptir. Çukurova herkes tarafından bilindiği gibi Türkiye'nin narenciye üretim merkezidir. Türkiye'de ihracatçıların başarısı var" dedi. Başta Avrupa olmak üzere dünya ekonomisinin büyük bir çöküntü, darboğaz içinde uzun yıllar kalacağının belirgin olduğunu belirten Çağlayan şöyle devam etti:

"Benim bakanlığımın yaptırdığı projeksiyona göre en babayiğit ülkeler 2008 küresel kriz öncesine gelmesi için en az 2020'ye kadar ihtiyaçları var. Böyle bir ortamda ok gibi fırlamış küresel krizi fırsata çevirmiş, her türlü organizasyonu yapan, ihracatını en hızlı artıran 3'ncü ülke olarak ülkemle gurur duyuyorum. Türkiye'yi dünyanın ihracatını en hızlı artıran 3'ncü ülke olma noktasında bu işe katkısı olan üreticisini, çiftçisini, köylüsünü, emekçilerine, gece gündüz demeden dünyanın her tarafına giden 55 bin ihracatçımıza gönül dolusu teşekkürler. Övünerek söylüyorum ki, son 12 ayın ihracat rakamı 151,5 milyar dolar. Güney Kore'nin Japonya'nın Almanya'nın başarı hikayeleriyle büyüdük. Bugün tüm dünya Türkiye başarı hikayesini, Türkiye öyküsünü konuşuyor. Dünyanın her yerinde Türkiye'nin gösterdiği bu ekonomik performans ve başarı öyküsü bir doktora tezi gibi konuşuluyor. Ben bu ülkenin eski sanayicisi olarak peşin paramla makine alırken dizlerimin titrediğini hatırlıyorum. O dönem Türkiye siyasi ekonomik istikrarı olmayan bir ülkeydi. Şimdi 2023 planları yapıyoruz. Bugün diyoruz ki 1 milyar dolarlık turunçgil ihracatımızı 3,5 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye'nin en büyük avantajı 29 yaş ortalaması 50 bin yeni kurulan şirket. Her yıl 1 milyon nüfusumuz artıyor, 700 bin gencimiz işe giriyor, 600 bin genç üniversite bitiriyor. 2023'e kadar yüksek hızlı tren seferlerinin 10 bin kilometreye çıkaracağız. Bunları yaparken nüfusumuzun genç olması tek başına yeterli değil. Gücümüzü kontrol etmek zorundayız. Gücümüzü ne kadar kontrol ederse o kadar başarılı olacağız."

Çağlayan, konuşmasının devamında Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin adına yaptıracağı AKİB-Zafer Çağlayan Dış Ticaret Meslek Lisesi'nin 2023 yılı hedefinde önemli bir etken, kalifiye ve nitelikli gençler yetiştireceğini de sözlerine ekledi.