Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı'nca oluşturulan sivil zabıta ekipleri, kentte Kabahatler Kanunu’na aykırı hareket edenlere 6 aydır göz açtırmıyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde denetim yapan ekipler, yerlere sigara izmariti ve paketi, muz kabuğu, kağıt atarak ya da tükürerek çevre kirliliğine yol açanlara ceza uyguluyor.

Sürücüleri izleyen ekipler, en çok izmaritin de ışıkta bekleme anında atıldığını belirterek bu noktalarda özel çalışma yapıyor. Sivil zabıtalar, araç içerisinde bulunanların yere izmarit attığını belirledikleri anda hemen plakayı not ediyor. Durumu fark etmeyen vatandaşlar ise araçlarına yazılan cezayı daha sonra öğreniyor.

Bazı vatandaşların kesilen cezanın ardından soluğu Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nde aldığını ifade eden yetkililer, kimilerinin ödedikleri cezaya rağmen uygulama nedeniyle kendilerine teşekkür ettiğini, kimilerinin de "İlk defa başıma geliyor. Böyle uygulama mı olur?" diyerek tepki gösterdiğini belirtiyor.

229 KİŞİYE CEZA KESİLDİ

Çalışmaların başladığı 6 aylık süre içerisinde kentte 229 kişiye ilgili kanun çerçevesinde kişi başı 30 TL ceza kesildiğini ifade eden yetkililer, cezayı 15 gün içinde ödeyenlere de dörtte bir oranında indirim yapıldığını, yani bu kişilerin 22.5 TL ceza ödediklerini ifade etti.