Avrupa Birliği Bakanlığı, Altınoluk Antandros Şehrini Kurtarma, Koruma ve Yaşatma Derneği ve Pro Loco Castro ortaklığıyla ortaya konan projenin çıkış noktasını, Truvalı kahraman Aeneas oluşturdu. Doç. Dr. Polat, projeyle savaş sonrası yakılıp, yıkılan Truva'dan, yeni bir kent kurmak için ayrılan ve gemi yapmak için Antandros'a gelen Aeneas'ın İtalya'da biten maceralı yolculuğunu yüzyıllar sonra tekrarlamayı amaçladıklarını söyledi.

Antandros Antik Kenti kazı başkanı Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gürcan Polat, Avrupa Birliği tarafından da onaylanan 'Anadolu-Avrupa Mitolojik Tarihsel Birlikteliği Castro-Antandros Projesi' hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Polat, "Efsaneye göre, Aeneas ünlü Truva Savaşı’ndan sonra Tanrılar tarafından soylarının devam ettirilmesi için yeni bir Troya kurmak üzere görevlendirilen bir kahramandı. Bu görevi aldıktan sonra babası Ankhises, oğlu Askanios ve yandaşları birlikte yanan Troya'yı terk etti. İda Dağı’ndan (Kazdağları) karayoluyla Antandros'a geldi. Kutsal Kibele Koruluğu’ndan kestiği kerestelerden 20 tekne yaptı ve yeni bir Troya kurmak üzere denize açıldı. Bu projeyi Aeneas'ın Anadolu'yu terk ettiği yer Antandros, İtalya'da ilk ayak bastığı yer Castro ana fikrinden çıkarak hazırladık. Kazdağları'ndan elde edeceğimiz kerestelerle Antandros kıyısında kuracağımız tersanede, gönüllülerle iki antik ve bir refakatçi gemi inşa edeceğiz. Bu rotayı izleyerek, Roma'nın kurucusu olarak kabul edilen Aeneas'ı önce İtalya'da ayak bastığı Castro'ya ardından Roma'ya gideceğiz" diye konuştu.

ARASINDA SIKI BİR BAĞ VAR

Doç. Dr. Polat, Aeneas'ın Castro'dan sonra Lavinium Bölgesi’ne gittiğini ve burada yerel kralın kızı Lavina ile evlendiğini anlattı. Doç. Dr. Polat, "Kahramanımızın burada doğan torunları Remus ve Romulus daha sonra 'Albalaonga' isimli bugünkü Roma'nın çekirdeğini oluşturan kenti kurdu. Bugün, Roma futbol kulübünün amblemlerinde yeralan dişi domuzun altından süt içen iki çocuk figürü de Remus ve Romulus'tur. Roma ile Avrupa'nın temelini oluşturan Roma İmparatorluğu ile Antandros arasında böyle bir sıkı, mitolojik ve tarihsel bir bağ var. Bu bağın farkındalığını gerek Avrupa topluluğunda gerek Türkiye'de yaratmak için bu projeyi hazırladık. Bu proje sadece bir yolculuktan ibaret olmayacak. Bu yolculuğun belgesini çekerek Avrupa televizyonlarında yayınlatacağız. Burasını cazibe merkezi haline getireceğiz. Projeyi hayata geçirmek için bir milyon liraya ihtiyaç ver, O nedenle sponsor arıyoruz. Castro Belediye Başkanı Carrozzo geminin birinin sponsorluğunu üstlenebileceklerini söyledi" dedi.

YAN PROJELER DE MÜTHİŞ

Projeyi yaşama geçirmek için hazırladığı yan projelerle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Gürcan Polat, Truva'dan gelen bir dağ yolunun belirleyerek, 'Aeneas Yolu' olarak kültür turizmine açılmasını planladıklarını bildirdi. Yol üzerinde antik döneminin canlandırılacağı küçük konaklama yerleri, İda'nın doğal güzelliklerinin tanıtılacağı, burada elde edilen bitkilerden yapılan yemek ve içeceklerin sunulduğu tesisler yapılacağını anlatan Doç. Dr. Polat, "Ziyaretçiler antik giysiler giyecek, antik gemiyle tur atacak. Anadolu Ateşi gibi bir dans grubuyla konuşup 'Aeneas' adlı bir oyun hazırlamalarını ve gittiğimiz yerlerde bu oyunu sahnelemelerini isteyeceğiz" dedi.

PROJEYİ AVRUPA BİRLİĞİ DE ONAYLADI

'Anadolu- Avrupa Mitolojik Tarihsel Birlikteliği Castro-Antandros' projesi 25 Nisan 2011'de Avrupa Birliği tarafından onaylandı. Ardından 7 Temmuz 2011'de Altınoluk ile Castro kardeş şehir oldu. Altınoluk Belediye Başkanı CHP'li Hasan Özpolat, İtalya'ya giderek Prof. Dr. Luigi Carrozzo ile kardeş kent sözleşmesini imzaladı. İki kentte fotoğraf sergileri açıldı, paneller yapıldı. İtalya'dan bir heyet Türkiye'ye gelip, Troya, Assos ve Bergama'yı gezdi. Doç. Dr. Gürcan Polat ve projede yeralan diğer isimlerde İtalya'ya gidip hem Castro bölgesini hem Roma civarında incelemeler yaptı. 



CY(İÖ/BT)