Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde geçen Cumartesi günü 03.30’da başlayan ve 9 saat süren ameliyat ardından Türkiye’nin ilk yüz nakli yapılan hastası mermer işçisi 19 yaşındaki Uğur Acar, yoğun bakım ünitesinden alınarak sevise nakledildi. AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, her iki hastanın durumunun daha iyiye gittiğini söyledi. Yüz nakli hastası Uğur Acar'ın servise alındığını ve bu sabah itibariyle kendileriyle iletişim halinde olduğunu aktaran Prof. Dr. Ömer Özkan, "Gözlerini açtı. Her şekilde artık anlaşabiliyoruz. Konuşması şu anda mümkün değil. Bir iki gün sonra o imkanı vereceğiz. Acıktığını bile ifade edebiliyor. Bu bizim için çok iyi bir durum" diye konuştu. Prof. Dr. Özkan, yüz nakli olan Acar'ın damardan beslendiğini belirtirken Acar'ın aynayla ilk karşılamasını psikiyatristlerle birlikte değerlendireceklerini söyledi.

Kol nakli olan 44 yaşındaki Atilla Kavdır'ın isi yoğun bakımda bir süre daha izleneceğini belirten Prof. Dr. Özkan, "Daha ağır bir süreç geçirdi. Toparlamasını bekliyoruz. Birkaç gün sonra normal servise alacağız" dedi.

İLK ZİYARETÇİLERİ

Uğur Acar’ı servis odasında ilk ziyaret eden Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe oldu. Ardından da Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, AÜ Hastanesi'nde ameliyat sonrası 3'üncü güne giren yüz nakli hastası Uğur Acar ve çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın son durumu hakkında bilgi almak üzere hastaneye geldi. Vali Altıparmak, AÜ Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe ve ameliyatları gerçekleştiren ekibin başkanı Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan'la görüştü. Görüşme ardından düzenlenen basın toplantısında Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, şöyle dedi:

"Üniversitemiz ve Prof.Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekibimiz çok büyük bir başarıya imza attı. Hastaların durumunun gayet iyi. Bundan da büyük memnuniyet duydum.  İnşallah sağlıklarına bir an önce kavuşurlar. Çocukları, eşleri, aileri ve bekleyen bizler olarak bundan büyük bir memnuniyet duyar, keyif alırız." 

KAYA AİLESİNİ KUTLADI

Organ naklinde bulunan Ahmet Kaya’nın ailesine teşekkür eden ve şükranlarını dile getirmek istediğini ifade eden Vali Altıparmak, şunları söyledi:

"Zira çok kolay bir hadise değil ama yürekli bir aile. Çocukları bağışta bulunarak büyük bir kahramanlık örneği sergilediler. Fedakarlık örneği sergilediler. İnşallah onlar da babalarının değişik vücutlarda yaşadıklarını görerek bundan onur duyarlar, keyif alırlar."

TÜRK DOKTORLARININ ULAŞTIĞI NOKTA

Yüz nakli ve çift kol nakli ameliyatlarının Türk doktorlarının gelmiş olduğu noktayı göstermesi açısından fevkalede önemli olduğunun altını çizen Vali Altıparmak, "Ben kendilerini Antalya Valisi ve Türk vatandaşı olarak canı gönülden tebrik ediyorum. Bu başarıları ilk değil son da olmayacak. Çok daha büyük başarılara imza atacaklarını ben biliyorum. Başarı çok kolay yakalanmıyor. Disiplinli çalışmanın gayretin sonucu olarak geliyor" sözleriye açıklamasını tamamladı.

HABERLERDEN ETKİLENİP ORGANLARINI BAĞIŞLADI

Antalya'da oturan 63 yaşındaki Sakine Thiel, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan yüz nakliyle ilgili haberlerden etkilenerek tüm organlarını bağışladı. Televizyon ve gazetelerde son günlerde yer alan yüz nakli ile ilgili haberlerden etkilendiğini, organ bağışında bulunmaya karar verdiğini anlatan Thiel, hastaneye gelerek organ bağış kartını doldurdu. Thiel, “Türk doktorlarına güvendiğimiz için organ nakli bağışında bulundum. Komple yüz dahil tüm organlarımı bağışladım" dedi.

YÜZÜ KAPATILDI

Bu arada nakilden sonra yüzde şişlik ve morluklar oluşması nedeniyle hasta Uğur Acar'ın hastane yönetimi tarafından basın organlarına dağıtılan fotoğraflarında yüzü, geçici olarak mozaiklendi. Bunun normal bir süreç olduğunu belirten uzmanlar, yüzün 10'uncu günden itibaren nakledildiği ilk günkü haline döneceğini, şişliklerin ineceğini, ondan sonra yüzünün gösterileceğini belirtti.



EB(SU/İD)