Türkiye'nin dördüncü yüz nakli ameliyatına imza atan AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, AÜ Hastanesi'nde basın toplantısı düzenledi. AÜ Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Abdullah Erdoğan, AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Özlenen Özkan ile öğretim üyesi Prof.Dr. Koray Coşkunfırat, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Murat Yılmaz'ın da yer aldığı toplantıda, 15 Mayıs'ta yüz nakli yapılan ve yoğun bakımda kontrol altında tutulan Turan Çolak'ın sağlık durumuna ilişkin bilgi verildi.

UĞUR ACAR GİBİ TAKİP EDECEĞİZ

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Prof. Dr. Ömer Özkan, Turan Çolak'ın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu belirterek, "Yoğun bakımdan çıktıktan sonra Uğur Acar gibi takip etmeyi planlıyoruz. Zaten tecrübemiz var. Bu hastanın biraz farkı var. Bu hastaya göz kapakları da nakledildiği için göz kası hareketleri iki farklı bir açan, bir kapatan kaslar var. Ona göre davranacağız. Gözün açmasını veya kapamasını bizim kontrolümüzde olacak. Yaklaşık 1 ay sonra bunun kararını verebilir ve küçük bir müdahale yapmamız gerekebilir. Ama yapmayabiliriz de. Ama bu süreç içerisinde olacak. Biraz daha farklı takip edeceğiz. Şu an için hiçbir sorunumuz yok" diye konuştu.

DUYUMLA İLGİLİ SORUN YOK

Hastaya kulak nakledilmesinin duyumda bir sorun yaratıp yaratmayacağı sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Ömer Özkan, "Kulak deyince iç kulak ve orta kulak diye algılamayın. Kendi orta ve iç kulağı var. Biz sadece kulak yaptık. Duyumla ilgili herhangi bir sorun yok. Bundan sonra da olmayacak inşallah" diye konuştu.

RİSKİ ARTIRAN HİÇBİR ŞEY YOK

Turan Çolak'a yapılan naklin tam yüz naklinden öte bir durum olduğunu ve bunun riski artıran bir faktör olup olmadığının sorulması üzerine Prof. Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi:

"Öze bakarsak bilimsel olarak riski artıran pek birşey yok. Sadece olayı biraz komplike ediyor. Kullanılan ilaçlar aynı ilaçlar. Takip de aynı, yoğun bakım aynı. Kendi aramızda şu ana kadar diğer ameliyatlarda edindiğimiz tecrübeleri bu hastada kullanacağız. Özellikle göz kapağıyla ilgili ihtiyaçları vardı. Onun üzerinde duruyoruz. Göz kapağında eski kasıyla ilgili hareketleri var. Ama onun kısalığıyla uzunluğunu diğer kapatan kasın çalışmasına göre ayarlayacağız. Bu 3-6 aydan önce başlamayacak. Hem açan hem de kapatan kaslarının beraber olması lazım. Açan kasların hareketini şu an sağlayabiliriz. Ama kapatan kaslar 6 aydan önce başlamayacağı için riskli olur diye, müdahale planlamıyoruz. Şu an kapalı olmasını istiyoruz. Göz açık olsa bizim kapatmamız gerekiyor."

HASTAYI DÜN UYANDIRDIK

Yoğun bakımdaki tedaviyi anlatan Doç. Dr. Murat Yılmaz da Turan Çolak'ı 15 Mayıs saat 16.00'da yoğun bakıma aldıklarını, aynı günün akşamı şuurunu kontrol etmek amacıyla uyandırdıktan sonra tekrar uyuttuklarını söyledi. Dün sabah itibariyle de Turan Çolak'ın tamamen uyandırıldığını aktaran Doç. Dr. Murat Yılmaz, "Şu an tamamen iyi, bütün bulguları stabil. Karaciğer, böbrek, akciğerler hiçbir sorunumuz yok. İnşallah en kısa sürede çıkarmayı umuyoruz. Diğer hastamız Uğur Acar gibi aynı prosedürü izledik. Çok kısa sürede uyandı. Bütün sorularımıza eliyle cevap verebiliyor. Herhangi bir sorunu yok. En kısa sürede yoğun bakımdan çıkarmayı planlıyoruz. Oldukça uyumlu bir hasta. O nedenle gidişata bakacağız. Şu an çıkmaması için çok fazla bir sebep kalmadı" diye konuştu.

GÖZ KAPAKLARININ DURUMU ÖNEMLİ

AÜ Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Koray Coşkunfırat ise ameliyatın çok başarılı geçtiğini, hastada her geçen gün olumlu gelişmeler yaşandığını dile getirdi. AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan da hastanın şu an yoğun bakıma ihtiyacı olmadığını, ancak göz kapaklarının durumu ve enfeksiyonla ilgili mücadelesinde ekip olarak toplanıp yoğun bakımdan çıkıp çıkmayacağına karar vereceklerini anlattı.