AÜ Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, bugün ikinci günü tamamlanan nakil ameliyatlarının ardından düzenlediği basın toplantısında, hastaların durumunun gayet iyi olduğunu söyledi. Her şeyin yolunda gittiğini belirten Prof.Dr. Kurtcephe, "Yüz nakli hastamız halinden son derece memnun, mesut, bahtiyar. Diğer çift kol nakli yaptığımız hastamızın da her şeyi normal seyrediyor. İnşallah bir aksilik çıkmaz" diye konuştu.

Sürecin beklendiği şekliyle devam ettiğini belirten Prof.Dr. Kurtcephe, her iki hastayı da ziyaret ettiğini söyledi. Durumlarını "Gayet iyiler" diye özetleyen, Türkiye'nin ilk yüz nakli olan hastası Uğur Acar'ın şimdi konuşturulmadığını ama birtakım şeyler yazdığını aktaran Prof.Dr. Kurtcephe, "Aynaya henüz bakmadı. Uyandırıldı. Yoğun bakımda. Gayet iyi. Hekimlerin söyledikleri mutluluk verici, endişeye mahal yok" dedi. Prof.Dr. Kurtcephe, çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın ise nakil bacağı ampute edildikten sonra daha iyi hale geldiğini kaydetti.

AÜ Rektörü Prof.Dr. Kurtcephe, ameliyatların ardından kendisini başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere çok sayıda arayan olduğunu kaydetti. Akdeniz Üniversitesi'nin bugün yaptıklarının benzerlerini gelecekte de yapmakta kararlı olduğunu kaydeden Prof.Dr. Kurtcephe, "Biz her şeyin en iyisini, en güzelini hedefliyoruz" dedi. Bu başarılarının aynı zamanda toplumun moral ve motivasyonunu sağladığına dikkat çeken Prof.Dr. Kurtcephe, "Bir zamanlar hatırlayınız, hep bir şeyleri yapamamanın edebiyatıyla meşgul olurduk. Yapabileceğimizi konuşmaya başladık. Biz başarırız diyoruz. Yola çıkıyoruz. Başarı nasip oluyor" dedi.

O GÜN O RİSKLİ KARARI VERDİM

AÜ Rektörü olarak 2010 yılında gerçekleştirdikleri çift kol naklinden itibaren aynı çağrıyı tekrarladığını kaydeden Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, "Çift kol naklini yaptığımız sırada henüz uzuv nakilleri için bir yasal zemin yoktu. Yönetmelik de kanun olmadığı için çıkmamıştı. O günlerde bir verici aile çıktı. Bir sabah saat 07.00 sularında ani bir karar vermem gerekiyordu. Ömer Hocam beni aradığında yasa mevcut olmadığını biliyorduk. Şahsımı, unvanımı, hürriyetimi her şeyimi ortaya koyacak, riske atacak bir karar vermem gerekiyordu. Ben o gün, o önemli kararı verdim ve 'Kol naklini yap' dedim" diye konuştu.

GATA İLE HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ

Prof.Dr. Kurtcephe, o riskli kararı verirken aklından, Türkiye'nin 35 yıldır karşı karşıya olduğu terör illetine karşı bu vatanın çocuklarının canları başta olmak üzere uzuvlarını da seve seve feda ettiklerinin geçtiğini söyledi. Onlara 74 milyonun vefa borcu olduğu gibi onlara uzuv kazandırmak kabiliyetine sahip olanların daha fazla borçlu olduğunu düşündüğünü kaydeden Prof.Dr. Kurtcephe, "Ben o gün bir karar verdim. Çok şükür başarıyı beraberinde getirdi. Çift kol nakli yaptığımız Cihan Topal, araba bile kullanabiliyor" dedi. AÜ Rektörü Prof.Dr. Kurtcephe, gazilerin tedavi hizmeti aldığı Gülhane Askeri Tıp Akademisi’yle her türlü işbirliğine hazır olduklarını da belirterek, "Deneyimlerimizi, tesislerimizi, hekimlerimizi paylaşmayı peşinen kabul ediyoruz" dedi.