AÜ Hastanesi'nde yapılan Türkiye'nin ilk yüz nakli ve ikinci çift kol nakli ameliyatları sonrası 9'uncu günde, birisi 9 diğeri 11 saat süren operasyonları gerçekleştiren hemşiresinden doktoruna tüm ekip bir araya geldi. Düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan AÜ Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe, üniversitede gerçekleştirdikleri Türkiye'nin ilk yüz ve ikinci çift kol nakli ile Türk hekimlerinin nelere kadir olduklarını, kimsenin yapamadığı, başaramadığı önemli işleri başarabileceklerini bütün dünyaya gösterdiklerini söyledi. Bu başarıların aynı zamanda Atatürk'ün 'Beni Türk hekimlerine emanet ediniz' sözünün doğruluğunu gösterdiğini bildiren Prof. Dr. Kurtcephe, "Bu ameliyatlar Akdeniz Üniversitesi'nin sağlık alanında marka haline getirme sürecinin bir parçasıdır. Başarılarımız bundan sonra da devam edecek" dedi.

15 YILLIK BİLGİ BİRİKİMİ

AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan, yaşadıkları sürecin heyecanlandırıcı ve gurur verici olduğunu söyledi. Yüz ve çift kol nakli ameliyatlarıyla sağlanan başarının ne sadece idarecilere ne de bir grubun başarısı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Erdoğan, "Başarı, misyonu organ nakli olan Akdeniz Üniversitesi'nin 15 yıllık bilgi birikiminin sonucudur. Bu herkesin başarısıdır. Üniversitenin başarısıdır" dedi.

YENİ DOKU NAKİLLERİ

AÜ Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Ayhan Dinçkan, üniversitenin 1982 yılında ilk böbrek nakliyle başlayan organ nakli serüveninde hedefin hasta bazında her çeşit organ naklinin yapılması olduğunu söyledi. Doç.Dr. Dinçkan, "Kompozit doku nakillerinde bir kaç tane daha yapılması gereken nakiller mevcut, onları yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

AÜ Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, geçen hafta Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gece saat 03.30'da başlayan ve 11 saati bulan ameliyat dizilerinin arkasında çok büyük bir emeğin olduğunu söyledi. Bu ameliyatların, devletin imkanları kullanılarak yapıldığını vurgulayan Prof.Dr. Özkan, üç ana ekibin bu ameliyatlar süresince çalıştığını kaydetti.

"AYHAN BEYİN SAKALI"

Hastaların son durumuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Özkan, yüz nakli hastası Uğur Acar'ın ameliyat sonrası 9'uncu günde en küçük bir sorunu olmadığını söyledi. Acar'ın oldukça motive olduğunu ve sürecin beklediklerinden ileride gerçekleştiğini kaydeden Prof.Dr. Özkan, hastanın ayağa rahatlıkla kalkabilcek durumda olduğunu ama ani hareketlerden kaçınmak için ayağa kaldırmayı tercih etmediklerini kaydetti. Prof.Dr. Ömer Özkan, Acar'a indiksiyon tedavisi uyguladıklarını belirtirken hastanın yeni yüzüyle birkaç gün içinde tanışacağını ve haftasonuna doğru da basının karşısına çıkabileceğini kaydetti. Basınla tanışmadan önce Uğur Acar'ın muhakkak sakal tıraşı olacağını belirten Prof. Dr. Özkan, basın toplantısında yanında oturan Doç.Dr. Ayhan Dinçkan'ı göstererek, "Ayhan beyin sakal tarzını beğendi. Uğur, çok, çok tatlı bir insan" dedi.

Yüz nakli hastası Acar ve çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın diğer nakillerde olduğu gibi ömürboyu sürekli ilaç kullanacaklarını kaydeden Prof.Dr. Özkan, "İlaç gerekiyor" dedi.

KAVDIR YOĞUN BAKIMDA

Prof.Dr. Ömer Özkan, 34 yaşında çift kol nakilli Atilla Kavdır'ın yoğun bakımda tedavisine devam edildiğini kaydetti. Fakat hastanın durumunda bir geriye gidişin söz konusu olmadığının altını çizen Prof.Dr. Özkan, "Üçlü uzuv nakli bu aşamadan sonra imkansız mı?" sorusuna ise kesin bir ifadeyle "Hayır" dedi. Prof. Dr. Özkan, şöyle devam etti:

"Burada bizim daha sonra değerlendireceğimiz durumlar var. Aileye bunu yaparken bacağı yapmamayı önermiştik. Asla önümüzde engel değil. Daha iyi donörlerle daha iyi koşullarda bu ameliyat yapılacaktır."

Prof. Dr. Özkan, bir soru üzerine verici çıkması halinde bir saat sonra yeni ameliyatı yapabileceklerini kaydetti.

BÜTÜN EKİP BİRARADA

AÜ Senato Salonu'nda düzenlenen toplantıya ayrıca AÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç. Dr. Özlenen Özkan, doktorlar Harun Şimşek, Polat Biçici, Seçkin Savaş, Kerim Ünal, Mehmet Can Ubur; hemşireler Derya Sülçe, Ayşe Çobankafalı, Gönül Döger, Banu Oruç, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof.Dr. Serdar Tüzüner, doktorlar Nazım Topçuoğlu, Utku Uyan, Sadullah Turhan, Oğuz Özkavak, hemşireler Hatice Parlak, Hasan Curlu, Hasan Akır, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Atilla Ramazanoğlu, Prof.Dr. Necmiye Hadimioğlu, Doç.Dr. Murat Yılmaz, doktorlar Özgen Özmete, Filiz Bilgiç, Cahide Kozan, Emel Gündüz, Zübeyde Ateş Çetin, Bora Dinç, Emine Kaya, Başar Atkaya, Selen Çakıcı, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Filiz Günseren, Prof.Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Hüseyin Koçak, Organ Nakli Koordinasyon Birimi uzmanları Nilgün Keçecioğlu ve Ayşe Kumru Özkan katıldı.



EB(SU/İD)