Samos Adası’nda otel işleten Yannis Papageorgıou, İzmir’de engellilere tekerlekli sandalye alınması için düzenlenen plastik kapak toplama kampanyasına duyarsız kalmadı. Beş ay boyunca, çöplerden, denizden, yollardan, kafe ve restorantlardan topladığı 800 bin kapağı biriktirdi. CHP’li Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Ege Tüm Engelliler Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi Başkanı Tülay Yenici ve Konak Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Seyit Çelebi’nin katıldığı törenle, kapakları teslim etti.

“TEK TEK YIKADIM”

İzmir’de bir gün engelli çocuklara tekerlekli sandalye dağıtıldığını gördüğünü, kenteki 450 bin engelliden sadece 69 bininin bu sandalyeye sahip olduğunu öğrendiğini anlatan turizmci Yannis Papageorgıou, “Bu durumdan çok etkilendim. Daha önce eşim 6 bebeğini doğmadan kaybetti, evlat sevgisini, acısını çok iyi bilirim. Ben de engellilere tekerlekli sandalye alınması için düzenlenen plastik kapak toplama kampanyasına bir katkım olsun istedim. Beş aydır, sokaklarda yerlerden, denizin içinden kapak topladım. Samos’ta çöp ayrıştırma deposunda çalışan bir işçiye de para vererek katı atıkların içindeki kapakları benim için ayırmasını istedim. Yolda yürürken başımı hiç yukarı çevirmedim, hep yerlere bakarak bir kapak bulabilirim diye yürüdüm. Kapakları otelime getirip yıkayıp temizledim. Hatta bir gün denizden kapak toplarken buraya vuran bir ceset bile buldum. Şimdi benim topladığım 800 bin kapakla tekerlekli sandalyesine kavuşacak olan engelli insanlar yaşama bağlanacak. Bunun huzurunu ve mutluluğunu hiçbir şeye değişmem. Hepimiz insanız, yarın ne olacağımızı kimse bilemez. İki ülke arasındaki dostluk, kardeşlik hiçbir zaman bitmedi ve bitmeyecek” dedi.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da, İzmir’deki engellilerin tekerlekli sandalye sorununa duyarsız kalmayan Yannis Papageorgıou’yu bu duyarlı devranışından dolayı kutladı ve kendisine Konak Belediyesi Kent Konseyi Engelli Meclisi adına bir plaket verdi. Tartan “Yunanistan ve Türkiye’deki depremlerde iki halk en güzel dayanışma örneğini sergiledi, birbirine el uzattı. Fakat onların, politikacıların işine gelmeyen bu sevgileri, bu topraklarda hep var oldu, yıllarca sürmeye devam ediyor. Yannis gibi dostlarımızın olması bizleri çok mutlu ediyor” diye konuştu.

Babası İstanbul doğumlu olan Yannis Papageorgıou düzgün Türkçesiyle de dikkat çekti.

MO(İÖ/AAA)