İstanbul’da düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'na (EMITT) katılan Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası Belediye Başkanı Lefteris Popodaukalos, fuar dönüşü Marmaris’te değerlendirmelerde bulundu. Popodaukalos, geçen yıl adaya 25 bin Türk turistin geldiğini, bu yıl sayının daha da artmasını beklediklerini kaydederek, altı bin yatak kapasitesine sahip Sömbeki’ye daha fazla Türk turistin gelmesi için EMİTT’e katıldıklarını söyledi. Popodaukalos, "Avrupa bizi rahat bıraksa vizeyi tamamen kaldırırız. Çünkü biz Marmaris ile aynı mahallede yaşıyoruz. Marmaris benim ikinci evim" dedi. EMITT’e beşinci kez katıldıklarını kaydeden Popodaukalos, şunları söyledi:

"Bu yıl hem Sömbeki adına standımız vardı ve hem de Güney Ege Otelciler Birliği’nin yani Marmarisli kardeşlerimizin standında yer aldık. Sömbeki olarak Türk turizmcilere çok önem veriyoruz. Şu anda en iyi müşterilerimiz Türkler. Geçen sene 25 bin Türk turist geldi. Gelenlerin hepsi üst düzey insanlardı. Gelenler ağız tadı olan, yemek yemesini bilip eğlenen kişilerdi. Ben her zaman söylediğim gibi hala aynı düşüncemde ısrar ediyorum. Aramızdaki vize kalkmalı. Bu kalkana kadar da Muğla bölgesinde vize bürosunun olması gerekir. Antalya’da vize verecek bir yerin açılması kararlaştırıldı. Muğla’ya da açılması için İl Genel Meclisi üyesi Mehmet Erden ile işbirliği içindeyiz. Fuara gelen Turizm Bakan Yardımcısı Nikitiadis Yorgos’a bu durumu anlattık ve o bize yeşil ışık yaktı. Vize bürosunu açacak özel sektör olacağından izni de AB’den almak zorunda."

Schengen vizesi konusuna değinen Popodaukalos, "Bu bize en büyük engel. Bu engel olmasaydı 15-20 bin yat ziyaretçisi olan Türkiye’nin tek yönü Yunanistan olacaktı. İsim vermek istemiyorum büyük Avrupa devletleri buna engel oluyor" dedi.

Türkler ile Yunanlıların 'bir elmanın ayrılmaz iki yarısı' olduklarını söyleyen Popodaukalos, "Biz aynı mahallede yaşıyoruz. Bizim kapılarımız birbirimize açık olmalı ve vize hiçbir zaman uygulanmamalı. Benim başka bir ülkeden bir şey beklediğim yok. Biz sadece Türk ziyaretçiler için uğraşıyoruz. Adamız küçük. Yatak sayımız fazla değil. 6 bin yatak kapasitemiz az olabilir ama kalite olarak ayakta tutmaya çalışıyoruz. Türk arkadaşlarımız geçen 12 bin yatla geldi. Bu yıl bu sayı mutlaka artacak. Sürekli Türklerle olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

"BUNU HİÇ UNUTMAYACAĞIM"

Türk misafirperverliğini hiçbir zaman unutamayacağını kaydeden Popodaukalos, "Antalya’ya bir fuara götürdüğüm tanıtım broşürlerinden bir tane verdiğim Fethiyeli bir turizmcide bir koli broşür unutmuşum. İstanbul’daki fuarda standları gezerken bu firmanın bizim broşürleri gelenlere dağıtarak, haberimiz olmadan bizim reklamımızı yaptıklarını gördüm. İşte misafirperverlik budur. Bunu hiç unutmayacağım" dedi.

MUĞLA’YA VİZE BÜROSU

İki yıldan bu yana Muğla’da vize bürosunun açılması ve hatta vizenin kaldırılması için girişimlerde bulunan İl Genel Meclis Marmaris CHP üyesi Mehmet Erden de "Marmaris’in Sömbeki tarafındaki köylerimiz turizmden nasibini alamıyor. Bozburun’da deniz kapısının açılmasıyla hareketlilik yaşanmaya başlandı. Mümkün olduğu kadar vize sorunlarını çözmek ve gidiş gelişlerdeki sıkıntıları gidermek için Popodaukalos ile sürekli irtibattayız. Geçen hafta İzmir’deki Yunan konsolosluğuna gittik. Tabi vizenin kaldırılması konusu AB programı olduğundan iki ülkenin yapabileceği bir şey yok. En azından bu bölgelerde vize ofisi açılması ve Söğüt, Selimiye, Bozburun, Taşlıca gibi bölgelerimize bir nebze faydalı olacak. Rodoslu sanatçı Osman Osmancıkzade de sürekli bu konuyla ilgili bize yardımcı oluyor. Sürekli yazışmalarımızı o sağlıyor" diye konuştu.