Yunanistan Konsolosluğu’nun İzmir Kordonboyu’ndaki tarihi binasının ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden kaynaklı satılacak gayrimenkuller kapsamına alındığı haberine, Yunan Konsolosluğu’ndan herhangi bir açıklama gelmedi. Yunanistan'ın İzmir Konsolosluğu yetkililerinin kendilerine böyle bir resmi bilginin henüz gelmediğini bildirdiği öğrenildi.

Yunanistan ile ticari ve kültürel ilişkilerin gelişmesi için çalışmalar yapan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, komşu ülke Yunanistan’ın resmi bir açıklama yapmadığına dikkat çekerek, “Resmen satışla ilgili bilgi almadan 'şöyle yapalım, böyle yapalım' denmesini doğru bulmuyorum. Bu tür beyanatların komşumuzu rencide ettiğini düşünüyorum. Önce kesin bilgiyi edinmek lazım. Bunun konuşulmasını dahi doğru bulmuyorum” dedi.

Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (BASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Şükürer ise başka bir öneri getirdi. Şükürer, “TC devletine yakışan bu aşamada o binanın restorasyonunu yaparak satın alması ve çok uzun vadeli olarak yine Yunanistan Konsolosluğu’na tahsis edilmesidir. Bu örtülü ödenekten mi karşılanır? Kültür Bakanlığı tarafından mı üstlenilir, bilinemez ama Yunanistan’ın mülkiyetine ilişilmemesi, hukuki ve resmi süreç bittiğinde de bahsettiğim önerinin dikkate alınması doğru olur. 'Alalım da edelim de, müze mi yapalım, restoran mı yapalım?' gibi tartışmalar bana şık gelmiyor” diye konuştu.

Şükürer bu tür tarihi binaların Kordon’da çok az kaldığına işaret ederek “Bu, kimliği olan bir binadır. Önemli bir binadır. Yunanistan’a bu jest yapılabilir” dedi.

DOSTLUK VE BARIŞ MÜZESİ YAKIŞIR

Konak Belediye Başkanı CHP’li Hakan Tartan, Yunan Konsolosluğu’na ait tarihi binanın, 'Dostluk ve Barış Müzesi'ne dönüştürülmesini önererek, belediye olarak bunu alabilecek maddi güçleri olduğunu, ancak çeşitli kurumlarla el ele vermek istediklerini, bir yıl içinde açabilecekleri müzede dönemin fotoğraflarının, seslerinin, aletlerinin, kıyafetlerinin sergilenebileceğini anlattı. Konak’ta altı müze açan Tartan, bu konuda uzman olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Buraya, 'Dostluk ve Barış Müzesi' yakışır. Çünkü kültürlerin ve dinlerin kardeşlik, dostluk ve sevgi içinde uzlaştığı bir kent İzmir. Dünyaya da barış ve hoşgörü mesajı veren bir kent. Onun için bu anlayışı daha doğru buluyorum. 'Kurtuluş Müzesi' de deniyor. Ama kurtuluş müzesinde savaş var, savaşın getirdiği acılar var. Bunu Yunan Hükümeti’nin de prensipte benimseyeceğini düşünmüyorum. Elbette Yunanistan burada bu binanın satışı ile ayakta kalmayacak ama küçülmeye gidiyorlar. Bu da bunun bir ürünü. Ben, Yunanistan ve Almanya konsolosluk binaları için bu müze konseptini geliştireceğim. Biri dostluk ve barış müzesi olacak. Alman Konsolosluğu için de göçün 50'nci yılı nedeniyle bir konsept düşündük. Türk Alman tarihi çok önemli, kültürel tarihi bağlarımız var. Onu da aynı şekilde ikili ilişkileri canlandıracak bir anlayış içinde Türk- Alman Müesi olarak kente kazandırmak istiyorum.”

BU BİNAYI ALABİLECEK DURUMDAYIZ

Konak Belediye Başkanı Tartan, Kordon’da deniz manzaralı tarihi binanın emlak değerini araştırdıklarını, alabilecek durumda olduklarını belirtirken, diğer kurumlardan da şu sözlerle destek istedi:

“Emlak değerine baktık, bunu alabilecek konumdayız ama bunu tek başıma sahiplenmek istemiyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mız, İzmir Valiliği’miz ve Büyükşehir Belediyesi’nin de sıcak bakacağını düşünüyorum. El ele vereceğiz. Biz sadece öncü rol oynayacağız. Konak Belediyesi olarak müzecilik konusunda uzmanım. Bu konuda hemen harekete geçip bir yıl gibi kısa bir sürede bu binaları kente kazandırırız, yoksa yok olup gidecek. Müzede o dönemin fotoğrafları, o dönemin insanları, sesleri, aletleri, kıyafetleri ve o döneme ilişkin çeşitli unsurlar yer alabilir.”

6-7 EYLÜL OLAYLARINDAN SONRA VERİLDİ

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Oktay Gökdemir, Kordon’daki Yunanistan Konsolosluk binasının İstanbul ve İzmir’de yaşayan Rumlar başta olmak üzere azınlıklara yönelik saldırılar ve bina tahriplerin yaşandığı 6-7 Eylül 1955 olaylarından sonra Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından Yunanistan’a verildiğini söyledi.

Gökdemir, 1955’e kadar Yunanistan’ın Konsolosluğu’nun başka bir binada olduğunu açıkladı. Ancak 6-7 Eylül olaylarında bu binanın tahrip olması nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin Kordon’daki tarihi köşkü restore ettikten sonra Yunanistan’a Konsolosluk binası olarak verdiğini açıkladı.

EMLAK DEĞERİ 6- 8 MİLYON LİRA

İzmir Emlakçılar Odabı Başkanı Mesut Güleroğlu, Yunan Konsolosluğu’na ait Kordon’da deniz manzaralı tarihi binanın emlak değerinin 6- 8 milyon lira olduğunu, 10 milyon liraya kadar çıkabileceğini belirterek, “Orası, tarihi tescilli bir bina. Binanın maneviyatı var. Yıkılıp yerine yenisi yapılamaz. Bire bir aynı ölüçlerde sadece tadilatı yapılabilir. O da çok ciddi maliyet. Tescilli bina olması ve kentin en önemli yerlerinden bulunması nedeniyle emlak değeri, 6- 8 milyon lira arasında değişiyor, 10 milyon liraya kadar çıkabilir” dedi.