Samandağ Sahiline iki gün önce yumurta bırakmak için gelen caretta caretta yakalanarak sırtına uydu cihazı takıldı. Kaplumbağanın denize bırakılmasını izlemeye Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz ve eşi Zehra Lekesiz de katıldı. Caretta carettaya cihazı takan Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yakup Kaska, yaptığı açıklamada anne kaplumbağanın 2 gün önce Samandağ sahiline yumurtasını bırakırken gördüklerini ve yakaladıklarını belirterek, "Bu caretta carettalar her yıl Mayıs ayında bildikleri kumsallara gidip yumurtalarını bıraktıktan sonra bölgeyi terek ederler, bizde bunun nerelere gittiğini saptamak için çimento ve başka bir karışımla yaklaşık olarak 50-60 gram ağırlığındaki uydu cihazını sırtına monte edip nereye gideceğini uydudan izleyeceğiz. Bu kaplumbağalar zaman zaman nefes almak için su yüzeyine çıktığında sırtındaki cihazdan sinyaller gelir ve biz bunu uydudan nerede olduğunu rahatlıkla izleriz" dedi.

10 BİN LİRALIK CİHAZLA İZLENECEK

Caretta carettanın denize bırakılması sırasında kısa bir konuşma yapan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, Defne ismini verdikleri kaplumbağaya 10 bin TL değerinde bir uydu cihazı takarak denize bıraktıklarını belirterek, "Bizim kadar yaşamaya onların da hakkı vardır. Akdeniz kumsallarında 21 bölgede bu canlılar yumurta bırakıp üremekteler. Bu kaplumbağalar yumurta bıraktıktan sonra nereye gidiyorlar ve ne zaman dönüyorlar bunu tespit etmek için Samandağ Kaymakamlığı emrine köylere hizmet vakfından 10 bin TL aktararak bu cihazı aldık ve caretta carettanın sırtına monte edildi. Bundan sonra bu canlı uydudan rahatlıkla izlenecek" diye konuştu.

Daha sonra Vali Lekesiz, Hatay'ın simgesi olan caretta carettayı sahile kadar vatandaşlarla birlikte taşıyıp denize bıraktı. Yumurtalarını bırakan caretta caretta sırtına monte edilen uydu cihazıyla birlikte denizin derin sularına kendini bırakarak gözden kayboldu.

ME (SÜ/SSA) (FOTOĞRAF)