Yoğun yerleşimin ve sanayi tesislerinin bulunması nedeniyle en önemli geçiş güzergahı olan Gebze- İzmit arasında, tüm tren seferlerinin durdurulduğu 1 Şubat'tan itibaren başlayan YHT hattı çalışmalarında, eski raylar söküldü. 1890 yılında yapılan 122 yıllık demiryolu hattı tamamen yenilenirken, mevcut hattın fiziki ve geometrik şartları da YHT işletmeciliğine uygun hale getiriliyor. 

YENİ MENFEZ VE ALTGEÇİTLER

Daha önce yapılan açıklamalarda olduğu gibi üzerinde  bulunan 9 tünel, 10 köprü, 122 menfezin tadilatının yanı sıra 28 yeni menfez ve 2 alt geçit inşa edilecek olan hattın İzmit- Gebze arasında bazı geçiş noktalarında rayların altına döşenecek olan beton traversler de getirildi. İzmit kent içi geçişinde de kullanılacak olan traversler vagonlarla getirilerek hat boyunca yığılmaya başlandı. 

BANLİYO HATTI DA İYİLEŞTİRİLİYOR

Ulaştırma Bakanlığı'nca yapılan açıklamalara göre 29 Ekim 2013 yılınde tamamlanması planlanan proje aksamasız bir şekilde sürüyor. Hat tamamlandığında İstanbul- Ankara yolculuyuğu 2.5 saate inecek. YHT ile birlikte aynı hatta paralel banliyo tren hattı da iyileştiriliyor. Ayrıca Kocaeli'nin sanayi kenti ve sanayi ürünlerinin de limanlara ulaştırılması ihtiyacı da dikkate alınarak üçüncü bir hat yapılması da kararlaştırıldı.  

KARAYOLUNDAKİ TRAFİK YÜKÜNÜ ARTTIRDI

YHT projesi nedeniyle 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren İstanbul'un Anadolu ile olan demiryolu bağlantısı da kesildi. Bu da İstanbul ile Anadolu arasında köprü konumundaki Kocaeli geçişinde karayollarındaki trafiğe artı bir yük getirdi. Özellikle bu yaz, banliyo ve diğer tren seferlerinin durması nedeniyle karayolu trafiğindeki artış büyük oranda hissedildi. Ancak proje tamamlandığında bu sıkıntı büyük ölçüde sona erecek.



MB(MB/SS)