Sekili Beldesi’nde kavun ve karpuzun organik olarak üretildiğini belirten Belediye Başkanı Halil Bacanak, yurdun diğer bölgelerde karpuz hasadının tamamlanıp, pazarda da son günlerinde olduğu dönemde Sekili karpuzunun Pazar tezgahlarında yerini aldığını söyledi. Başkan Bacanak, "Bölgemizde ekimlere nisan ayında başlanıyor, diğer yöreler daha önce ektiği için erken olgunlaşıyor. Burada yetişen karpuz Yozgat ile birlikte Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Kırşehir, Amasya, hatta Adana’ya gönderiyoruz. Sekili karpuzunun özelliği hormonsuz olması, toprağı kumlu olduğu için şeker oranı yüksek, kesinlikle kabak aşısı yok, doğal, tadını topraktan alıyor'' dedi.

Tarlasında ilk karpuz hasadına başlanılan üretici Necip Nacakoğlu ise, karpuz üretiminde doğal ve organik tarımı benimsediklerini, o nedenle de çevre iller tarafından tercih edildiğini söyledi. Fiyatların tatmin edici düzeyde olmadığını ileri süren Nacakoğlu, şöyle konuştu:

"Bazen iklime bağlı olarak karpuzun yetişmesi gecikiyor ve karpuz tüketimi düştüğü için fiyatlarda düşüyor. İlk hasat yapıldığında karpuz fiyatları tarlada 25-30 kuruştan başlayarak 5 kuruşa kadar düşüyor." 

Amasya'nın Merzifon ilçesinden Sekili Beldesi'ne karpuz almak üzere gelen Salih Taşkaya da, "Sekili'de yetişen karpuzun tadı çok güzel, kendine has bir özelliği var. Buranın karpuzu kestiğiniz zaman rengi biraz açık çıkar ama lezzeti çok güzeldir. Orijinal eski karpuzları andıran bir tat verdi. Kabak aşı burada kesinlikle olmaz'' diye konuştu. 



HG(FK/İD)