Yozgat’ın Çalatlı Köyü yakınlarında 2007 yılında kurulan Keklik Üretim İstasyonu için yapımına başlanılan yeni kümeslerle daha fazla keklik ve beç tavuğu üretimi yapılacak. Tesiste üretilen kınalık keklik, hububat ekili alanlarda büyük ölçüde ürün kaybına neden olan süne zararlısı ile mücadelede kullanılmak üzere doğaya salınırken, KKKA hastalığına sebep olan kene ile mücadelede etkili olduğu düşünülen beç tavuğu ise kenelerin yoğun olarak görüldüğü köylere dağıtılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9'uncu Bölge Müdürlüğü Yozgat Şube Müdür Vekili Harun Erkoç, kınalı keklik ve beç tavuğu üretim istasyonunda yapılan kapasite artırma çalışmalarını yerinde inceledi. Erkoç, Türkiye’de beç tavuğu üretiminin sadece Yozgat’ta yapıldığını belirtti. Erkoç, "Beç tavuğu kene ile mücadelede etkin rol oynadığı düşünüldüğü için üretimini artırıyoruz. Yaklaşık 7 yıldır kene ile kimyasal ve biyolojik olarak mücadele yapılıyor ve uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda kene ile mücadelede beç tavuğunun aktif rol oynadığı kanıtlanmıştır. Bu bakımdan bizler de üretim istasyonumuzda beç tavuk üretimine ağırlık verdik. Özellikle merada otladıktan sonra ahırlara alınan büyükbaş hayvanların üzerine yapışan keneler olgunluğa erişip toprağa düştüklerinde tavuklar tarafından toplanarak sayılarının artması engelleniyor. Bu tavukları genelde keneyle mücadelede kullanılıyor. Türkiye’de beç tavuğu üretimi sadece Yozgat’ta yapılmaktadır. Burada üretilen tavukları Sivas, Tokat, Afyon, Çorum gibi birçok illere gönderiyoruz" dedi.

Bu yıl 5 bin beç tavuğu ve 7 bin keklik üretimi yapıldığını ifade eden Erkoç, yapılan kapasite artırımı ile bu sayının talebe göre artacağını sözlerine ekledi.



HG(AY/BT)