KKKA hastalığına neden olan kenelerin ilkbahar mevsimiyle birlikte kuluçka dönemine girdiğini dikkate alan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, meralara çıkan hayvanlardaki kene sayısındaki artışa karşılık köylerdeki büyük ve küçükbaş hayvanları ilaçlama çalışmalarına hız verdi. Veteriner hekimlerin kontrolünde köyler gezilerek, ahırlarda bulunan hayvanlar keneye karşı ilaçlanırken, vatandaşlar da KKKA hastalığından korunma yöntemleri konusunda bilgilendiriliyor. Yozgat merkeze bağlı Tayip Köyü’nde ilaçlama çalışması yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde görevli veteriner İlker İpek, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte hayvanların meralara çıktığını, buralardan dönen hayvanlarda yoğun şekilde kene görüldüğünü söyledi.

Hayvan sahiplerine kene ve KKKA hakkında bilgi veren veteriner İlker İpek, "Meralarda bulunan keneler hayvanlara gelmeye başladı. Hayvanların üzerinde gelişimini tamamlayan keneler daha sonra tekrar meraya düşerek yaklaşık 3 bin civarında yumurta bırakıyor. Bu sebeple bizlerde hayvanların üzerinde bulunan keneler meraya düşmeden ilaçlamasını yapıyoruz. Önemli olan keneler hayvanların üzerindeyken ilaçlamak" dedi.

Hayvan sahiplerini kene ve KKKA hastalığına karşı uyaran İpek, "Hayvanların üzerinde bulunan keneye kesinlikle çıplak elle dokunmuyoruz. Kenedeki virüsler elimizde olan yaradan vücudumuza geçebilir. Vücudumuzdan kene çıkardığımızda ise mutlaka ve mutlaka sağlık kuruluşuna müracaat edip, gerekli tetkik ve tahlilleri yaptırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Tayip Köyü Muhtarı Muharrem Demirer ise bu yıl doğada önceki yıllara göre daha fazla kene bulunduğunu sbelirtirken, "Tarım İl Müdürlüğü ekipleri gelip hayvanlarımızı ilaçladı. Köy halkına bilgi verdi, kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi. Hayvanların üzerinde çok sayıda kene bulunduğunu, ancak yapılan uyarılardan sonra çıplak elle tutmayıp ilaçlama yaptıklarını belirten köylüler, "Kış mevsimi boyunca ahırlarda çok az kene vardı, meraya çıkmasıyla birlikte hayvanlara yapışan kene sayısındaki artış gözle görünür seviyeye ulaştı. Geçen yıla oranla çok fazla kene var" diye konuştu.

30 Nisan 2012 tarihine kadar Yozgat il genelinde 80 bin büyükbaş, 32 bin de küçükbaş hayvanı keneye karşı ilaçlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, ilaçlama çalışmalarını, 15 Mayıs’a kadar tamamlayacak.



HG(AY/SS)