Yozgat Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ve Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan 'Çiğdem Şenliği' renkli görüntülere sahne oldu. Gazi Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Bölümü akademisyen ve öğrencilerinin de katılımıyla düzenlenen şenlik, yöresel kıyafetli gençlerin, kırlardan toplanan çiğdem çiçeklerini ağaç dalına dizerek kent merkezinde davul-zurna eşliğinde dolaştırmasıyla başladı. Çiğdem çiçekleriyle işyerlerini gezen gençler, toplu halde 'çiğdem çiğdem çiçecik, emmim oğlu köçecik, yağ verenin oğlu olsun, bulgur verenin kızı olsun' şeklinde mani söyleyerek, yağ ve bulgur topladı. Toplanan yağ ve bulgur Belediye Aşevi'nde çiğdem çiçekleri ile karıştırılıp 'Çiğdem Pilavı' olarak pişirilerek vatandaşlara dağıtıldı.

Çiğdem pilavı pişirilinceye kadar Cumhuriyet Meydanı'nda çeşitli etkinlikler düzenlenirken, etkinliğe Yozgat Valisi Necati Şentürk, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Yusuf Başer, Ertuğrul Soysal, İl Jandarma Komutanı Albay Recep Yalçınkaya, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Tamer Uçar, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz, üniversite öğrencileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer burada yaptığı konuşmada, çiğdem pilavı geleneğinin Yozgat yöresine ait bir gelenek olduğunu belirterek, "Bu geleneğimizi yaşatmak için bu çiğdem şenliğini düzenliyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından mahalle muhtarları ve öğrenciler arasında çuvalda yürüme, kaşıkta yumurta taşıma ve halat çekme yarışmaları düzenlendi. Gazeteci Yazar Seyfi Çelikkaya tarafından 'çiğdem' konulu fotoğraf sergisi açıldı. Belediyenin destek verdiği serginin açılışında ise sorunlar yaşandı. Foto Muhabiri Seyfi Çelikkaya, 2 yıldır çektiği çiğdem fotofraflarını kendine ayrılan bölümde sergilemeye çalışırken, bazı belediye görevlileri fotoğraf sephalarını kaldırınca Çelikkaya fotoğraflarını toplayarak alandan ayrıldı. Şenliğin sonunda pişirilen çiğdem pilavı halka ikram edildi. Pilav almak için birbirleriyle yarışanlar görevliler zor anlar yaşattı.



HG(FK/BT)