Yozgat halkının bazı hastalıkların teşhis ve tedavisinde çevre illere bağımlı durumda olduğunu belirten Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Uçar, Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde incelemelerde bulunarak, hizmete giren Mikrobiyoloji Laboratuvarı hakkında bilgi verdi. Rektör Uçar, "Bozok Üniversitesi'nin gelişimiyle birlikte Araştırma ve Uygulama Hastanesi de hızlı bir büyüme göstermektedir. Bugün de mikrobiyoloji laboratuvarımız hizmete girdi. Bundan sonra, ilimizdeki Hepatit B ve C hastaları çevre illere gitmek zorunda kalmayacaklar. Bu hastalarımızın teşhis ve tedavileri çok rahatlıkla hastanemizde yapılabilecek" dedi.

Son yıllarda Yozgat halkının endişeyle takip ettiği Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının teşhisinin de Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde konulabileceğini belirten Rektör Uçar, "Bununla ilgili gerekli izinleri almamız gerekiyor. Bu sürecin de takibindeyiz. Her geçen gün bünyesine kattığı ekipman, eleman ve laboratuvarları ile büyüyen Araştırma ve Uygulama Hastanemizin bu aşamaya gelmesi personelimizin özverili çalışmalarıyla olmuştur" diye konuştu.

Mikrobiyoloji laboratuvarının büyük bir eksikliği giderdiğini söyleyen, Bozok Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neziha Yılmaz ise "Yozgat ilinde yaşayan, kronik Hepatit B ve Hepatit C tanısı konulan hastaların takip ve tedavileri için belirli aralıklarla yaptırmak zorunda oldukları HBV DNA ve HCV RNA gibi testler dahi başka illerde yapılıyordu. Bu nedenle bu hastalar çeşitli ekonomik ve sosyal sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktaydı. HBV-DNA PCR ve HCV-RNA PCR testlerinin hastanemizde yapılmaya başlaması sayesinde Yozgat halkı başka bir ile ya da hastaneye gitmek zorunda kalmayacak. Ayrıca bu hastaların tanı takip ve tedavilerinin yapılabilmesi için Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nda Hepatit Polikliniği açılmış ve hizmete başlamıştır" dedi.

Prof. Dr. Yılmaz, "Laboratuvarımız ile Yozgat ilinde ve bölgemizde sık görülen enfeksiyon hastalıklarının tanısına yönelik çalışmalar da yapılabilecektir. Laboratuvarlarımız sayesinde özellikle Tularemi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi hastalıkların tanısı kısa sürede hızlı, güvenilir bir şekilde konulabilecek ve takip edilmesi mümkün olacaktır" diye konuştu.



HG(AY/CK)