Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa İlbaş, DHA'ya yaptığı açıklamada, yollardaki buzlanmanın azaltılması için dökülen tuzların, otomobillerin metal ve plastik aksamlarında korozyon ve çürümelere neden olduğunu belirtti. Prof.Dr. İlbaş, ''Kış aylarında kullanılan tuz, otombillerin ve diğer araçların metal ve plastik bölümlerine zarar vermektedir. Yeni nesil otomobillerde demir dışında motor, jant ve diğer bölümlerde hafif olması nedeniyle artık alüminyum metali de kullanılmaktadır. Tuz, alüminyum olan bölümlerde ciddi miktarda korozyon ve çürümelere neden olmaktadır. Otomobillerin, motor, alt taban, boya kaplı kabortası, jantları, plastik ve lastik parçaları tuzdan zarar görür" dedi.

Prof. Dr. İlbaş, tuzun araçlara verdiği zararın önlenmesi için zaman zaman suyla yıkama yapılmasını da isteyerek, ''Otomobiller, mutlaka liflerle yukarı kaldırılarak veya kanala alınarak tabanları da tazikli su ile yıkanmalıdır. Otomobilin motor ve jantları da su ile çok iyi temizlenmelidir. Motor temizliğinde buhar da kullanılabilir. Çamurlukların iç bölümleri de su ile yıkanmalı, biriken çamurlar  temizlenmelidir. Otomobilin üst ve yan kısımlarını yıkamak yeterli olmaz. Mutlaka altının da yıkanması gerekir'' dedi.

Prof.Dr. Mustafa İlbaş, tuz kullanılmasında aşırıya kaçılmamasını da isteyerek ''Tuz, otomobiller kadar, beton yollara, asfalt yollara ve yolların kenarındaki ağaçlara, çimenlere de zarar vermektedir. Tuzu gereken yerlerde, aşırıya kaçmadan, fazla abartmadan kullanmak en doğrusudur. Bazı Avrupa ülkelerinde tuz yerine farklı kimyasallar da kullanımmaktadır ama bu malzemeler pahalı. Tuz kullanalım ama aşırı kullanmayalım'' diye konuştu.


VD(OE/AAA)