Devlet Hava Meydanları İşletmesi Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur 24 saat süreyle her üç pistte ve apronda kar mücadelesi yapıldığını bir an bile olsun pistlerin kapanmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Atatürk Havalimanı’nda biz DHMİ olarak kar yağışı daha başlamadan, önceki gece yarısından itibaren 50 personel ve 49 adet araçla tedbirimizi aldık. Yağış başlar başlamaz ekiplerimiz pistlerde ve apronda devamlı olarak görev yaptılar. Frenleme ölçümleri devamlı kontrol edildi. Kamu oyunda belirtilen kar yağışı nedeniyle uçakların iptal edilmesi veya rötara girmesi duyumları, havayolu şirketlerinin operasyon nedenlerinden kaynaklanmaktadır.”

ANTİ İCİNG KUYRUĞU

Uçakların havalanmadan buzlanmalarını önlemek için havayolu şirketleri tarafından pist başında anti icing işlemine tabi tutulduğunu gecikmelerin de en çok bundan kaynaklandığını belirten Celal Özuğur, sözlerine şöyle devam etti:

“Havayolu şirketleri uçakları havalanmadan önce bu işlemi yapmak zorunda. Uçaklar bunun için pist başında kuyruğa giriyor. Şu anda THY’nin uçaklarına işlem yapan TGS’ye ait 6 araç, yabancı havayolu şirketlerine işlem yapan Çelebi ve Havaş’ın da üçer adet anti icing aracı var. Uçaklar bu işlem için sırada bekliyor.

Biz pist temizleme sırasında bile trafiği engellemedik. Şayet o sırada inişte veya kalkışta bir uçak varsa öteki piste yönlendirdik. Bir an bile olsa hiçbir pistimiz kapanmadı.  Havayolu operasyonlarında bazı uçaklar gittikleri istasyondan geç dönüyorlar. Bu da gecikmeye neden oluyor. Bazı ülkelerin veya kentlerin havalimanları yoğun kar yağışı nedeniyle kapalı oluyor bunun sonucu da iptaller yaşanıyor.

Sonuç olarak Atatürk Havalimanı pistleri 24 saat süreyle açık kaldı.”


KOLTUKLARDA SABAHLADILAR

Bu arada uçakların uzun saatler gecikmeye girmesi nedeniyle Dış Hatlar Terminali'nde yolcular koltuklarda sabahladı. Bazı havayolları yolcularını otellere götürürken, bazı yolcular da geri gelememe korkusuyla havalimanında sabahladı.


FK (MK) (FOTOĞRAF)