Önceki gün Edremit İlçesi Doğanlar Köyü yolunun kenarında, merkezi Diyarbakır ve İzmir’de bulunan çeşitli ecza depolarına ait kolilerde son kullanma tarihi geçmemiş olan binlerce kutu ilaç bulundu. İlaçların kime ait olduğu ve kim tarafından atıldığı konusunda ise Van İl Sağlık İl Müdürlüğü tarafından idari soruşturma, Van Cumhuriyet Savcılığı ise adli soruşturma başlattı. Sağlık İl Müdürü Dr. Bilal Acar, yapılan incelemeler sonrası ilaçların Van'da geçen yıl 23 Ekim'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremden yaklaşık bir ay önce ihale yolu ile alan Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimliği'ne ait olduğunu söyledi.

İlaçların ihale bedelinin 45 bin TL olduğunu da söyleyen İl Sağlık Müdürü Acar, hastane ilaçları ihale yoluyla aldığı için piyasaya göre ucuz olduğunu, bu ilaçların eczane fiyatlarının daha yüksek olduğunu ifade etti.

Sağlık İl Müdürü Acar, ilaçların depremden sonra hasarlı olduğu için yıkılan hastanenin enkazından yıkım esnasında veya daha sonra vatandaşlar tarafından alınmış olabileceğini söyledi. Acar, "Hastane binası ağır hasarlı olduğu için güvenlik gerekçesiyle boşaltılmadan yıkımı ihale yolu ile bir firmaya verildi. Firma yıkım esnasında kurtardığı malzemeleri hastane yönetimine teslim etti. Ancak kurtarılması zor olan eşyalar ise enkaz altında kaldı. Büyük bir ihtimalle bu ilaçlarda bu şekilde kaldı. Bunu götüren kişi veya kişiler satmak için pazar bulamayınca da getirip yol kenarına attı. Konuyla ilgili olarak biz idari Van Cumhuriyet Başsavcılığı ise adli soruşturma başlattı. İlaçları soruşturma tamamlandıktan sonra imha edeceğiz" dedi.



GÖ(FE/SS)