Ekip başı İbrahim Demir, Körfez yolunu yapan ve ana firma olan MAKYOL'un taşeron firmalarından Güneri Gök İnşaat'tan 25 bin lira tutarında alacağı olduğunu belirtip, şunları söyledi:

"Buraya, geçen 23 Kasım'da 21 işçi getirdim. Kazma, kürek, nevresim, tencere, kap, kaşık ne gerekiyorsa kendi cebimden karşıladım. Müteahhit Sıddık Güneri Gök'ten sadece 10 bin lira aldım. 25 bin lira alacağımızı ise bir türlü vermiyorlar. Biz Körfez yolunda 55, 57 ve 59. kilometrelerde bulunan taş duvarları yaptık. Kar kış demeden sabahın köründen akşama kadar taş kaldırdık, emek verdik, ter döktük. Ancak hakkımız olan parayı alamadık. 21 işçiden 13'ünü yol paralarını vererek evlerine gönderdim. Kalan arkadaşlarla iki haftadır her gün şantiyeye gelip gidiyoruz. Ancak bizi sürekli oyalıyorlar. Onları da evlerine gönderecek param kalmadı. Burada mağdur olduk, aç kaldık. İvrindi'de kaldığımız şantiyenin elektrikleri kesildi. Bakkala, manava borçlandık. Biz yasalar dışına çıkmadan hakkımızı arıyoruz. Sesimizi basın aracılığıyla devletimize, büyüklerimize duyurmak istiyoruz. Büyüklerimizin bize el uzatmasını ve bu soruna bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Gerekirse Meclise kadar gideceğiz."

SİGORTALAR DA ÖDENMEDİ İDDİASI

Çalışan işçilerin sigorta girişlerinin de yapılmadığını, yapılanların ise primlerinin eksik yatırıldığını iddia eden Demir, "Arkadaşlarım 15 gündür paralarını almak için bekliyor. Ondan öncesi de 10 gün yağıştan, 30 günde müteahhitten toplam 40 gün boş kaldık. 8 kişinin 40 gün boş kalması 30 bin lira para eder. Bu insanlara günlük 100 lira ödüyorum. 12 lira günlük yemek paraları var. Bu paralar hep benim cebimden çıkıyor. Müteahhit boş kalan günlerin karşılığını ve yemek paralarını ödeyeceğini söyledi. Ancak ödemedi. Şimdi de 750 bin lira zarar ettiğini söyleyip, senet vermek istiyor. Ama senete güvenemiyorum. Benim ve arkadaşlarımın başına en küçük bir şey gelirse bunun sorumlusu müteahhitlerdir. Bu yoldaki kazada 4 işçi öldü. Bir müteahhit intihar etti. Biz de intihar mı edelim. Hakkımı aramak suç mu?" diye konuştu. Demir bu sorunu ana firma olan MAKYOL'un da bu sorunu kolaylıkla çözebileceğine dikkat çekti.

Ailelerini Bingöl'de, Elazığ'da, Diyarbakır'da bırakıp Balıkesir'e çalışmaya para kazanmaya geldiklerini söyleyen işçiler, "Perişan olduk. Her gün yumurta yiyoruz. Paramızı alıp memleketimize dönmek istiyoruz" dedi.

Müteahhit firmanın şantiyedeki yöneticileri gazetecilerin görüşme isteklerini reddetti.



CY(İÖ/SS)