Merkez Seyhan İlçesi'ndeki Denizli, Narlıca, İsmetpaşa, Mithatpaşa ve Yeşilevler mahallelerinde hırsızlık olaylarını araştıran Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Hırsızlık Bürosu, bir çetenin izine ulaşınca mahkeme kararıyla teknik ve fiziki takip başlattı. Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, takip sırasında çete üyesinin yaşı küçük çocukları korkutarak, uyuşturucuya alıştırarak hırsızlık ve uyuşturucu satışı yaptırdığını, sahte altın bilezik satmak suretiyle de dolandırıcılık, polise taş atma, yasa dışı gösteri düzenleme ve likit bomba eylemlerinde kullandığını saptadı. Mahalle sakinleri üzerinde baskı kurup, şikayetçi olmasını engelleyen çete üyelerinin, polisten yardım isteyenleri tehdit ettiğini de belirlendi. Yapılan takip sırasında şüphelilerin Adana, Diyarbakır ve Batman'da toplam 82 olaya karıştığı ortaya çıktı.

Teknik ve fiziki takibi tamamlayan ekipler, geçen 13 Nisan'da 550 polisin katılımıyla 'Balyoz' adı verilen operasyon düzenledi. Özel Harekat timleri ve havadan polis helikopteri desteğiyle yapılan operasyona 67 şüpheli gözaltına alındı. Baskın yapılan adreslerde yapılan aramalarda 8 tabanca, 4 av tüfeği, 4 kuru sıkıdan bozma tabanca, 1.5 kilo esrar, 150 tabanca fişeği, 40 sahte altın bilezik, 100 çift güvercin, 3 sahte altın bilezik ayar cihazı, sustalı tabir edilen 2 bıçak, 1 dizüstü bilgisayar, 53 çalıntı cep telefonu, 16 kişi adına düzenlenmiş 45 bin liralık senet ele geçirildi.

Suça sürüklenen çocukların da aralarında olduğu 30 şüpheli ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Adliyeye sevk edilen 37 şüpheliden 28'i de savcılıkça serbest kaldı. Çete elebaşı olduğu iddia edilen Yenal Yerli ile Burhan Doğan ve Orhan Karaaslan tutuklandı, Numan Tabak, Yahya Kaya, Atilla Ağaç, Muharrem Özdemir ve İhsan Tan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, 3'ü tutuklu 9 sanık hakkında 'İnsan ticareti yapma, 18 yaşını doldurmamış kişilere karşı insan ticareti' suçlarından iddianame hazırladı. Adana 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede tutuklu sanıklar Yenal Yerli ve Burhan Doğan'ın 132, Yahya Kaya'nın 96, Orhan Karaaslan ve Numan Tabak'ın 48'er, Yahya Kaya ve Atilla Ağaç'ın 24'er, Muharrem Özdemir ve İhsan Tan'ın ise 12'şer yıl hapsi istendi. Sanıkların yargılamasına önümüzdeki günlerde başlanacak.



BY(BY/İD)