YÖK Başkanlığı, çeşitli üniversitelerde görev süresi dolacak rektörlerin yerine atanacak kişinin adının belirlenmesi için yapılan aday belirleme seçiminden sonra 6’şar kişilik ilk aday listesini inceleme ve mülakatlardan sonra üçe indirdi. Adayların sıralamaya girip girememe, girerse hangi sıradan gireceği konusundaki heyecanları, önceki gün açıklanan listelerle sona erdi. Gözler asıl atama makamı Köşk’e çevrilirken, YÖK, İzmir’de atama yapılacak üniversitelerden Ege’de üç kişilik listeyi seçim sonuçlarına parelel belirledi. 14 Haziran’da yapılan aday belirleme seçiminde, ikinci kez rektörlüğe adaylığını koyan Prof.Dr. Candeğer Yılmaz 574 oy almıştı. Prof.Dr. Cüneyt Hoşcoşkun 430 oyla ikinci, Prof.Dr. Mustafa Özbaran da 369 oyla sandıktan üçüncü çıkmıştı. Prosedüre göre YÖK’e 6 isim bildirilmesi gerektiği için sandıktan birer oy da Prof.Dr. Atilla Silkü, Prof.Dr. Güllinnaz Ercan, Prof.Dr. Rüçhan Uslu, Prof.Dr. Cüneyt Kana ve Prof.Dr. Süer Anaç”a çıkmıştı. YÖK, Cumhurbaşkanı Gül’e göndereceği EÜ listesinde sandık sonuçlarına sadık kaldı.

DEÜ LİSTESİ ŞAŞIRTTI

Dokuz Eylül Üniversitesi aday belirleme seçiminde ise mevcut rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, bir önceki seçimde aldığı oyları katlamış, 724 oyla sandıktan zaferle çıkmıştı. Seçimde oyların yüzde 54’ünü alan Füzün’ün ardından Prof. Oğuz Dicle 329 oyla ikinci, Prof. Nurullah Akkoç 190 oyla üçüncü olmuştu. Seçime birkaç gün kala adaylığını açıklayan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Karakoç 25 oyla kalırken, sandıktan Prof.Dr. Oğuz Kılınç’a 3, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Hakkı Bahar’a 1 oy çıkmıştı. Seçimden önce, sandıktan birinci çıkanın atanması gerektiği inancını dile getirerek birinci olmaması halinde çekileceğini açıklayan Prof.Dr. Dicle, sonuçlar açıklandıktan sonra sözünü yerine getirdi. Prof.Dr. Dicle, 17 Haziran’da üniversitesindeki tüm akademisyenlere adaylıktan çekildiğini bir elektronik posta ile iletti. Dicle mesajında; “Üniversitemizin 2012-2016 dönemi Rektörlüğü için aday belirleme sürecini tamamladık. Bir aday olarak bu sürecin demokratik bir şekilde geçmesi için elimden gelen çabayı gösterdiğimi düşünüyorum. Süreç boyunca tarafıma gösterdiğiniz ilgi ve destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum.Seçim sonucunda üniversitemiz tercihini ortaya koydu. Sonucun üniversitemiz için yararlı olmasını dilerim. Adaylığımı açıklarken sizlere seçimlerde birinci gelmeyen adayın çekilmesinin anlam ve önemini vurgulamış, bu konudaki düşüncemi açıklamıştım. Seçime katılan diğer adayların bu yönde bir açıklama yapmamış olmaları vermiş olduğum ilkesel kararın pratik değerini ortadan kaldırmış olmasına karşın sizlere verdiğim söz ve akademik etik gereği adaylıktan çekildiğimi bilgilerinize sunuyorum” dedi.

DİCLE VE KARAKOÇ VAR, AKKOÇ YOK

Dicle bu açıklamayı yapıp, adaylıktan çekildiğini Rektörlük makamına da yazıyla bildirirken, YÖK Başkanlığı’nın dün açıkladığı DEÜ listesine Dicle’yi yazdığı, sandıktan üçüncü çıkan Prof. Dr. Nurullah Akkoç’a yer vermeyip, üçüncü sıraya 25 oy alan Prof.Dr. Yusuf Karakoç’u koyduğu ortaya çıktı. Listenin bu şekilde belirlenmesi DEÜ camiasında şaşkınlık yaşattı. Bazı öğretim üyeleri, “Oğuz Dicle adaylıktan çekildi, üstelik bunu birinci seçilmemesi halinde seçim öncesi açıkladı ve mülakata da gitmedi. Onun yerine 1 oy alan, presedür aday dediğimiz adaylardan Hakkı Bahar mülakata gitti. Sandıktan üçüncü çıkan Prof.Dr. Akkoç listede yok. Anlaşılır gibi değil. YÖK’ün değerlendirmesine akıl sır ermiyor” diye yorum yaptı.

“HATA OLDUĞUNU SANMIYORUM”

Öte yandan seçimde en yüksek oyu alan ve Köşk listesine adı birinci sırada yazılan Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, DHA’nın bu konudaki sorularını yanıtladı. Henüz listeleri bilmediğini belirten Prof.Dr. Füzün, Prof.Dr. Dicle’nin adaylıktan çekildiği halde adının listeye yazılmasıyla ilgili olarak, “Önceki gün Ankara’daydım. Dicle rektörlüğe dilekçe vermiş. Dilekçesini faksla hemen Ankara’ya bildirildik ve ardından da postalandı. Mülakata katılmadı. Bir hata olduğunu sanmıyorum, farklı bir şey. İnsanlar görev istemiyorum, diyebiliyor. Ama aday olmayacağım, adaylıktan çekildim demek değildir. Adaylıktan çekiliyorum demenin hukuksal bir durumu var mı bunu bilmiyorum” dedi.



NC(İÖ/AAA)