İzmir'deki Ege Üniversitesi'nde, YÖK'ün kuruluş yıldönümü protestosunda çıkan arbedede gözaltı sayısı 24'e çıktı. Kampüste, ilk olarak, aralarında Genç- Sen üyelerinin bulunduğu bir öğrenci grubunun eylem yaptığı, sona ermesi ardından başka bir grubun yürümek istemesi üzerine arbedenin çıktığı, iki grubun birleşmesi ve taşlı saldırısıyla polisin de müdahalede bulunduğu kaydedildi. Arbede sırasında polis ile eylemci gruptan kişiler arasında yaralananlar olurken hayati tehlikelerinin bulunmadığı, ayakta tedavi edilecekleri kaydedildi.

TÜFEK ELE GEÇİRİLDİ

Ege Üniversitesi'nde, YÖK'ün kuruluş yıldönümü protestosu sırasında çıkan arbede ardından, 2 polis şapkası ve bir kuru sıkı tabancanın yanı sıra bir de plastik mermi atan pompalı tüfek elegeçirildiği belirtildi. Olayla ilgili soruşturmanın ve gözaltına alınanlarla ilgili işlemlerin devam ettiği bildirildİ.

Arbedenin sona ermesi ardından, aralarında öğretim görevlilerinin de bulunduğu Ege Üniversitesi çalışanları, açıklama yaptı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Son dönemde üniversitemiz içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan her türlü eylem, etkinlik, özel güvenlik görevlileri ve polis tarafından engellenmektedir. Kimi zaman şiddet boyutuna varan bu engellemeler, demokratik bir üniversitede var olması gereken özgürlük ve güven ortamıyla bağdaşmamaktadır. Ayrıca, kampüse robokoplar, zırhlı araçlar yakışmamaktadır. Üniversitenin amacı, toplumsal duyarlılığa haiz, sorumlu bireyler yetiştirmektir. Ancak, mevcut uygulamalar, yarattığı korku ortamı sebebiyle sinik ve toplumsal açıdan sorumluluk almaktan ürken bir nesile yol açmaktadır. Bu sebeple, biz Ege Üniversitesi çalışanları olarak, üniversite kampüsü içerisinde, şiddete başvurmayan her türlü söz söyleme denemesinin özgür ve güvenli bir ortamda önünün açılmasını ve polisiye tedbirlerle bastırılmaya çalışılmamasını talep ediyoruz." 

Ayrıca, polisin, öğrencileri gözaltına almak için sınıflara ve koridorlara da girdiği iddia edildi.  Arbede sırasında eylemci gruptan düştüğü sanılan iki polis şapkası ve kuru sıkı tabanca bulundu.



DHA(AÖ/İD)