YÖK Başkan Vekili Prof.Dr.Yekta Saraç imzasıyla, üniversite rektörlüklerine,

Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüklerine ve Vakıf MYO Müdürlüklerine 8 Ağustos günü, ‘Kampus içi ve dışı düzenlemeler’ konulu içki satışlarıyla ilgili bir yazı gönderildi.

Yazıda, “Kurulumuza, yükseköğretim kurumlarına ait kampus içi ve dışındaki mekanlarda alkollü içki tüketimi ve sigara yasağına ilişkin mevzuat hükümlerine aykırı uygulamalar yapıldığı yönünde haber ve bilgiler intikal etmiştir" denildi.

Anayasanın 'Gençliğin korunması' başlıklı 58'inci maddesine göre 'Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır' hükmü ile; Tütün Mamulleri Ve Alkollü İçkileri Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin, 'Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün mamullerinin satışı yapılamaz. Öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonlarında alkollü içki satışı yapılamaz. Öğrenci yurtlarına, spor kulüplerine, her türlü öğretim ve eğitim. kurumlarına, kahvehanelere, kıraathanelere, pastanelere, bezik ve briç salonlarına; bilgi toplumu hizmetleri ya da posta ve benzeri dağıtım hizmetleri yoluyla alkollü içki satışı yapılamaz ve teslim edilemez' şeklindeki yasa hatırlatılan YÖK yazısında, "Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında kanuna göre, Tütün

ürünleri; kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların kapalı alanlarında tüketilemez. hükümleri yer almaktadır" denildi.

YÖK yazısında, ayrıca Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre de, "Yükseköğretim kurumunda alkollü içki içmek" disiplin suçu olarak kabul edildiği hatırlatırak, "Yükseköğretim kurumlarına ait kampus içi ve dışındaki tüm mekanlarda yukarıda zikredilen mevzuat hükümlerine göre işlem ve uygulama yapılmasını, bu konu üzerinde hassasiyetle durularak gereken tedbirlerin alınmasını önemle rica ederim." uyarısı yapıldı.

EDİRNE'DE YASAKLANDI

Trakya Üniversitesi'ne yeni Rektörü Prof.Dr. Yener Yörük, gelen yazının hemen ardından Meriç Nehri kenarındaki Trakya Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde içki satışını kaldırmış ve içki firmalarına elde kalan içkileri ve dolaplarını iade ettirmişti.



FK(LK/AAA)