Türk Hava Yolları’na ait bir uçakla Mısır’ın Başkenti Kahire’den aktarmalı Gazze’ye gidecek olan heyette Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkan Vekili Yekta Saraç, YÖK Üyesi Prof. Dr. Harun Cansız, YÖK Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Maliye Bakanlığı Müsteşarı ve YÖK Üyesi Naci Ağbal, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı ve YÖK Üyesi M. Emin Zararsız yer aldı. Mısır’ın Refah sınır kapısından Gazze’ye geçecek olan YÖK üyeleri ve beraberindeki heyet Gazze İslam Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katılacak. İki gün Gazze’de bulunacak üyeler Gazze’de yüksek öğretimin geliştirilmesi ve Türkiye’deki üniversiteler ile program ve öğrenci değişimi ile ilgili geniş kapsamlı bir fikir alışverişinde bulunacaklar.

RESMİ BİR GEZİ DEĞİL, İNCELEME GEZİSİ

Gazze yolculuğu öncesi Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Yekta Saraç şunları söyledi: “Ülkelerle halklar arasındaki müşterek ilişkilerin en uzun sonuç üretini eğitim ve öğretim alanındaki ilişkilerdir. Bildiğiniz gibi ekonomik gibi ilişkiler çok kırılgandır. Fakat eğitim ve öğretim alanındaki ilişkiler nesilden nesile aktarılacak türdendir. Uzun süreden beri Filistin halkı ve yönetimiyle Gazze dahil olmak üzere yüksek öğretim alanında bir iş birliği zayıfta olsa sürdürülebilmekteydi. Fakat son yıllarda bu güçlendi. 2002 yılında Filistin ile yüksek öğretim alanında en üst düzeyde bir anlaşma yapıldı. Bu ziyaret belki bu anlaşmanın önümüzdeki dönemde daha da geliştirileceği alanların belirlenmesinde yararlı olacak. Bu bir anlaşmayla sonuçlanacak resmi bir gezi değil. Bir inceleme gezisi olarak değerlendirilmeli

GAZZE’YE İLK ZİYARET

Bu gezi YÖK tarihinde bir ilk bu konuda nasıl bir değerlendirme yapıyorsunuz sorusu üzerine Saraç, “Yüksek öğretim tarihinde son beş yılda bir çok ilk gerçekleşiyor. Bunu da onlar arasında değerlendirebilirsiniz. Özellikle orta doğu ülkeleriyle iş birliği alanında bundan 4 sene önce Suriye, sonra Suudi Arabistan’da şimdi önümüzdeki dönemde başlıca körfez ülkeleriyle anlaşmalar imzalanacak. Sadece İslam ülkeleri değil, balkan ülkeleri ve Türk cumhuriyetleriyle de bu anlaşmalar yapılacak. Bunu da son beş yıllardaki ilkler arasına ekleyebilirsiniz”diye konuştu.

PROBLEMİ SIKINTI OLARAK KABUL ETMİYORUZ

Gazze’ye girişte bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyormusunuz? Sorusuna da Saraç şunları söyledi: “Sınır kapısında bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağını kestirmek mümkün değil. oradaki kardeşlerimiz dostumuz zaten her gün yaşadığı sıkıntıyı, bizde bir nebzecik belki de gözlemlemiş oluruz. Bunu problem ve sıkıntı olarak kabul etmiyoruz”

İY (ET) (FOTOGRAFLI)