Dikili İlçesi'nde liseyi bitiren Arda Kılıç, girdiği sınavlarda üniversiteye kazanamayınca, 2006 yılında Ukrayna'ya gitti. Bu ülkede Ulusal Teknik Üniversitesi'ne 4 yıl öğrenim gören Kılıç, 2010 ylında da diplomasını alarak makine mühendisi oldu. Eğitimin ardından döndüğü Türkiye'de, makine mühendisi olarak iş aramaya başlayan Arda Kılıç, evraklar arasında olması gereken denklik belgesi için de YÖK'e başvurdu. Ancak 'tercihsiz olarak' Ukrayna'ya gittiği ve 'sınavsız olarak da kaydını yaptırdığı' gerekçesiyle YÖK, Arda Kılıç'ın diplomasına denklik vermedi. Arda Kılıç da 1.5 yıl önce Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açarak hukuk mücadelesi başlattı. Mahkeme, Arda Kılıç'ı haklı bularak denklik belgesi verilmesine hükmetti. Mahkemenin kararında, 'YÖK'ün işleminin Anayasa'daki eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve aynı eğitimi alan öğrenciler için tercihli ile tercihsiz kayıt yaptırmaları arasında fark bulunmayacağı' belirtildi. Denklik belgesini alan Arda Kılıç, Makine Mühendisleri Odası'na kaydını yaptırdı. 

EMSAL  OLACAK

Arda Kılıç’ın denklik belgesini almasının, binlerce öğrenci için de emsal olduğu ortaya çıktı. Kılıç gibi, üniversite eğitimlerini Ukrayna, Gürcistan, Bulgaristan’daki üniversitelerde tamamlayan öğrencilerin bu şekilde sorun yaşadığı ve karar sonrasında istedikleri denklik belgesini alabilecekleri belirtildi.

Denklik belgesini aldıktan sonra büyük sevinç yaşayan Arda Kılıç, “Verdiğim hukuk mücadelesi sonuçsuz kalmadı. Şimdi belgemle, göğsümü gere gere mühendislik başvurularında bulunabiliyorum” dedi. Arda Kılıç’ın hukuk mücadelesini birlikte yürüttüğü Avukatı Çağlar Kılınç ise, “Aldığımız bu karar, çok önemli. Dava sırasında oldukça çok olduğunu öğrendiğimiz gençler için de emsal teşkil edecek” dedi.