İzmir Deftedarlığı Muhasebe Denetmenleri Başkanlığı, 2011 yılı çalışma programı kapsamında Urla Mal Müdürlüğü’nde vezne denetimi yaptı. İnceleme sonunda, Urla İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’nün mutemetliğini yapan ve geçen nisan ayındaki Trafik Haftası’nda 'yılın polisi' seçilen polis memuru Sinan Okultaş'ın, Mal Müdürlüğü’nden zimmetle aldığı değerli kağıtların (yeni sürücü belgesi, motorlu araç trafik ve tescil belgeleri), önceki yıldan devir eden yüksek tutarlarının zimmetinde göründüğü anlaşıldı. Okultaş'ın yıl içinde yine bu değerli kağıtları aldığı, ancak satış hasılatlarını cüzi miktarda yatırdığı, ya da yönetmelik hükümlerinde belirtilen sürelerde veya zamanda saymanlık veznesine yatırmadığı saptandı. Sinan Okultaş'ın zimmetinde görülen, vezneye yatırması gerekirken yatırılmadığı tespit edilen değerli kağıtlar arandı ancak bulunamadı. Noter aracılığıyla tahsil edilen değerli kağıt bedellerine ait zimmet düşüm kayıtlarında da usulsüzlükler olduğu tespit edildi.

1 MİLYON 133 BİN LİRA ZİMMET

Polis memuru Sinan Okultaş'ın, 8 Haziran 2010 tarihinden itibaren düzenlediği, sistemden aldığı ve kendisi ile birim amiri olan H.A. ve onun ayrılmasından sonra göreve vekaleten bakan Ö.S.’nin yerine imza atarak, noter aracılığı ile tahsil edilen değerli kağıtlar listelerini zimmetinden düşüm kaydı yaptığı ortaya çıktı. Okultaş'ın önceki yıllardan süre gelen, zimmetine geçirdiği tutarları kapatabilmek amacıyla sahte belge düzenleyerek Mal Müdürlüğüne verdiği de iddia edildi. Yapılan tespitlere göre de polis memuru Sinan Okultaş'ın 4 yılda toplam 1 milyon 133 bin lirayı zimmetine geçirdiği sonucuna ulaşıldı. Polis memuru Sinan Okultaş ve bu duruma göz yumduğu iddia edilen Mal Müdürü Arif Akgün hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Savcılığın talimatıyla geçen yıl temmuz ayında harekete geçen polisler, meslektaşları Sinan Okultaş ve mal müdürü Arif Akgün'ü gözaltına aldı. Adliyeye sevkedilen Okultaş tutuklanırken, Akgün tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

AĞIR CEZA'DA YARGILANDILAR

Cumhuriyet Savcısı Emin Ekmekçioğlu, polis memuru Sinan Okultaş'ın 'Zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik. Zincirleme zimmet' suçlarından 26 yıl, Mal Müdürü Arif Akgün'ün de 'Zincirleme zimmet suçunun işlenmesine kasten göz yummak'tan 11 yıl hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açtı. İki sanık 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. Geçtiğimiz aylarda sonuçlanan davada polis memuru Sinan Okultaş 8 yıl 4 ay, Mal Müdürü Arif Akgün ise 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptılırdı. Sinan Okultaş verilen cezanın ardından, Yargıtay'daki temyiz aşamasının uzun süreceğinden, yattığı süre gözönüne alınıp tahliye edildi. Arif Akgün'ün cezası ise 5 yıl süre ile hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi.

Dosya temyiz için Yargıtay'a gitti.



BK(İÖ/COŞ)