İlkadım İlçesi’nde oturan 2 çocuklu 47 yaşındaki Ayhan Orhan ve 46 yaşındaki Ayla Orhan çiftinin kızları Damla Orhan, 1 Nisan günü gireceği YGS'ye hazırlanırken evde kalp krizi geçirirken, kaldırıldığı özel hastanede yaşama veda etti. Bunun üzerine harekete geçen uzmanlar, genç kızın öğrenim gördüğü 19 Mayıs Lisesi 12 Türkçe-Matematik D sınıfında okuyan 30 öğrenciye, Haziran ayında yapılacak Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) öncesi psikolojik destek vermeye başladı.

"DUYGULARINI DIŞA VURMALARI İSTİYORUZ"

Rehberlik Araştırma Merkezi'nde görevli psikolojik danışmanlardan oluşan 5 kişilik ekip Damla'nın sınıf arkadaşları ve dersine giren öğretmenlerle görüştü. Çocukların neler düşündüklerini anlamaya çalıştıklarını belirten, Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Ali Cengiz Ciğerci, "Sınıf temelli bir çalışma yaptık. Çocuklara neler düşündüklerini yaşadıklarını konuşmalarını istedik. Bunları ifade ettikleri zaman onların normalleşme süreci de başlayacaktı. Duygularını ifade edebilmeleri için  resim yaptırıyoruz. Bu olayın etkilerini zaman içerisinde ortadan kaldırmanın yolu kendi duygularını dışa vurabilmelidir. Biz de buna fırsatlar sağlıyoruz" dedi.

"SINAVA GİRMEK İSTEMEYENLER OLABİLİR"

Bu olaydan çocukların etkilenmemelerinin mümkün olmadığını söyleyen Ciğerci, amaçlarının çocukları normal hayata hazırlamak olduğunu dile getirdi. Ciğerci, şöyle konuştu:

"Amacımız, kim ne kadar etkilenirse etkilensin bu etkiyi en aza indirmek ve tamamen ortadan kaldırmak. Belki içlerinden bazıları Haziran ayındaki Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girmek istemeyebilir. Bu sınava tekrar rahat bir şekilde girmelerine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Psikolojik olarak buna hazırlanmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Normalleşmelerini sağlayarak en az etkiyle o sınava girebilmelerini istiyoruz."

Ciğerci, bu yıl liseyi bitirecek gençlere istedikleri takdirde daha sonra da destek verebileceklerini dile getirdi. Öte yandan Damla Orhan'ın İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda hazırlanacak kesin ölüm nedenini belirleyecek otopsi raporunun henüz gelmediği belirtildi.



YK(İS/İD)