Saat 10.00 da başlayan sınav nedeniyle, sınav salonları önünde toplanan öğrenci ve ailelerinin oldukça heyecanlı olduğu gözlendi. Sınava giren öğrenciler dershane ve okul arasında bir sene boyunca çalıştıklarını belirtirken, velilerin ise öğrencilerden daha heyecanlı olduğu görüldü. Sınav salonları önünde bekleyen adaylar saat 09.00'da içeri alınmaya başlandı. Girişte adayların kimlikleri ile sınava giriş belgeleri kontrol edildi. Sınav salonuna giren üniversite adaylarına sınavda uymaları gereken kurallarla ilgili bilgi verildi. Sınava kısa bir süre kala salonların bulunduğu yere gelen bazı adayla koşarak sınav salonlarına yetişmeye çalıştı.


YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girme hakları olmayacak. 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu, ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar ise LYS'ye girmeye hak kazanabilecek. 160 dakika sürecek sınava 1 milyon 837 bin 741 Üniversite adayı giriyor. Herhangi bir puan türünden 180 barajını geçebilenler Haziran ayında yapılacak LYS'lere girebilecek. 2011'de 1 milyon 313 bin 274 aday LYS'ye girmeye hak kazanmıştı. YGS , Türkiyede tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da, 160 sınav merkezinde uygulanıyor.


YASAKLAR


Önceden duyurulduğu gibi sınava girenlerin hiçbir eşyası emanet olarak alınmadı. Sınavın yapıldığı salona duvar saati asıldı. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş gibi gereçler ile şeker, peçete ÖSYM tarafından sağlandı. Adaylar sınava sadece şeffaf pet şişe içinde su sokabildi. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından Elle ve dedektörle arandı. Çanta, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf, makinesi, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıt, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla sınav binasına alınmadı.


BM (MK) (FOTOĞRAF)