Balıkesir'de çok sayıda öğrenci 8 Nisan 2011 tarihinde YGS'deki cevap anahtarının belli bir şifreleme yöntemiyle hazırlandığı yönünde şaibeler üzerine eylem yapıp, bu olayı protesto etti. Öğrenciler, "Şifre çözüldü, YGS çöktü", "YGS'de şifreli tuzak", "Cemaat geleceğinle oynuyor, izin verme, hırsızı yakala", "YGS'de cemaat tezgahı", "ÖSYM'de Sızıntı var", "YGS sorularını bir Bilen'e, bir Gülen'e sorun", "Kopyanız batsın, gençlik yaşasın" yazılı pankart ve dövizler taşıdı, "Cemaat elini liselerden çek", "Yaşasın öğrenci dayanışması", "Cemaate karşı omuz omuza" sloganları attı. CHP, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emeğin Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyeleri ve Eğitim-İş ve Eğitim- Sen üyesi öğretmenler de bu eyleme destek verdi.

Eyleme katılanlar hakkında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Balıkesir 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma geçen cuma günü sonuca bağlandı. Bazı şüphelilerin avukatı olan Sedat Koç müvekkillerinin demokratik haklarını kullandığını, kanununa uygun olarak yapılan eyleme katıldığını, herhangi bir taşkınlık yapmadığını, bir suç işlemeden, polise mukavemette bulunmadan dağıldıklarını vurguladı.

Hakim, aralarında o dönem Eğitim-Sen Şube Başkanı da olan Bahri Mercan, Eğitim-Sen'in mevcut Başkanı Suat Kılıç, Eğitim-İş Şube Başkanı Hüseyin Semerci, CHP eski İl Başkanı Münir Balkanlı, ÖDP İl Başkanı Ramazan Çeliker, EMEP eski İl Başkanı İdris Doğan'ın da bulunduğu 45 kişiye önce 1 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. Cezalar sanıkların mahkemedeki iyi halleri nedeniyle 6'da bir oranında azaltıldı ve 1 yıl 3'er aya indirildi. Cezalar 5 yıl süreyle herhangi bir suça karışmamak şartıyla ertelendi. Sanıkların 5 yıl boyunca bir suça karışmamaları halinde davanın düşeceği bildirildi.

Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi Başkanı Suat Kılıç, "Mahkeme hükmün açıklanmasını ileri bir tarihe bıraktı. Beş yıl içerisinde herhangi bir suçtan ceza almazsak bu ceza düşecek. Bu yüzden temyize gidemiyoruz. Ancak genel merkezimiz konuyu araştırıyor. Bu kararla ilgili eylemlerimiz olacak" dedi. Sanıklardan sadece hükmün açıklanmasını isteyen CHP eski İl Başkanı Münir Balkanlı'nın bir üst mahkemeye başvuracağı öğrenildi.

ANAYASAL HAK SUÇ OLDU

Bu kararın anayasal bir hak olan basın açıklaması yapmayı ve katılmayı adeta suç haline getirdiğini ileri süren Eğitim-Sen Şube Başkanı Suat Kılıç, "Birkaç saatlik sınavlara mahkum edilen gençlerimizin geleceği pamuk ipliğine bağlıyken, 'Şifre var, kopya yok' söylemiyle kimlerin bu yarışa bir adım önde başladığını hala merak ediyoruz. Şifre ve kopya skandallarının sorumlularına soruşturma bile açılmamış, gençlerimizin geleceğine ipotek konulmuştur. ÖSYM'nin bugüne kadar yaptığı sınavlardaki skandalların sorumluları hakkında herhangi bir ceza verilmezken, demokratik bir ülkede, anayasal haklarını kullanarak basın açıklaması yoluyla tepkilerini dile getiren 300'e yakın kişi içinden 45 kişi hakkında verilen bu karar, anayasal bir hak olan basın açıklaması yapmayı ve katılmayı adeta suç haline getirmiştir" dedi.



CY (AÖ/SSA) (FOTOĞRAF)