Epilepsi ve ileri derecede nefes darlığıyla mücadele eden, anne karnındayken kromozomlarında meydana gelen bir değişimden kaynaklı dünya tıp literatürüne geçen ve yüzde 98 oranında zihinsel engelli teşhisi konulan Hatice Zilan Evgi’ye ve ailesine iyi haber geldi. SGK İl Müdürü Mustafa Keskin aile kendilerine başvurursa borcun silineceğini söylerken, İl Sağlık Müdürlüğü, "Hastanın tedavisinin kesinlikle ertelenmediğini" belirtti.

22 Şubat 2012 tarihinde gelen yazıda 6225 sayılı yasanın 5. maddesi gereği 31 Aralık 2010 tarihine kadar tahsil edilememiş alacakların yapılandırılmasına ilişkin düzenleme doğrultusunda yaklaşık 11 bin TL borçla karşı karşıya kalan aile, bu yüzden son bir yılda hastaneye başvuramadığını aktarmıştı. Anne Mehtap Evgi, kızının raporunun yenilenmesi için en son başvuru yaptığında da 'GSS Bürosu'na yönlendirildiğini ancak borcu yapılandırmadığı halde yapılandırdığını söyleyerek iki yılda bir yenilenmesi gereken raporu yenileyebildiğini belirtmişti.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AİLEYE ULAŞTI

Konuyla ilgili ilk açıklama İl Sağlık Müdürlüğü’nden geldi. "Hastanemize olan borcunuzdan dolayı bu uygulamadan yararlanmak için 26.04.2012 tarihine kadar Hastanemiz GSS Takip Bürosu’na başvurmanız gerekmektedir" denilen 22 Şubat 2012 tarihli resmi yazının ardından yayınlanan haberle ilgili İzmir İl Sağlık Müdürlüğü açıklama yaptı. Yazılı açıklamada Zilan’ın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 18 yaş altı uygulamasından faydalanabileceği, bu bağlamda Bakanlığa bağlı tüm hastanelerde hiçbir şekilde ücret alınmadan muayene ve tedavi olabileceği vurgulandı.

Öte yandan Zilan’ın ailesine ulaşan yetkililerin, hastaneye başvurmaları halinde hizmet vereceklerini söyledikleri öğrenildi.

"GERİ ÇEVRİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Kurumlara tedavi için başvuran hiçbir hastanın borcundan ötürü geri çevrilip tedavisinin ertelenmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını belirten yetkililer, "Hastane kayıtları incelendiğinde; ilk başvurusunun 09.04.2004 tarihinde olduğu, o tarihten 17.01.2006 tarihine kadar 17 kez ücretli olarak hastanemize başvurduğu, ve sonuçta bahse konu 10.806.40 TL borç tahakkuk ettiği belirlenmesine karşın bu tarihten günümüze değin tam 42 kez başvuruları karşısında hiçbir ücret tahakkuk ettirilmemiştir. Kurumumuza son kez 24 Temmuz 2011 tarihinde başvurmuş olup, o günden bugüne muayene amaçlı herhangi bir başvurusu söz konusu değildir" dedi.

SGK’DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Konuyla ilgili DHA’ya açıklama yapan SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin de 18 yaşın altındaki tüm çocukların sağlık hizmetinin karşılanmak zorunda olduğunu vurgulayarak "Uygulamaya göre hastane, sağlık aktivasyonları görülemiyorsa bile geri çeviremeyecek. Hasta yakınlarını bize yönlendirecek. Biz de aktivasyonu yapacağız. Atlanmış olabilir. Sistem Nüfus’tan alıyor. Ama borç var diye o çocuğa sağlık hizmeti verilmemezlik yapılamaz. Büyük ihtimal yanlış anlama vardır" diye konuştu.

"BAŞVURU YAPARLARSA BORÇLAR SİLİNECEK"

Ailenin de kendilerine ulaşıp sağlık aktivasyonunu yaptırması gerektiğini ancak yapmadığını kaydeden Keskin, ellerine borç belgesi geldikten sonra ailenin kaygılandığı için hastaneye başvuramadığının hatırlatılması üzerine ise "Herhangi bir sorun olmaz. GSS Bürosu’nda SGK’nın yapacağı aileyi kaymakamlıklara, sosyal yardımlaşma vakıflarına gönderecek. Aile gelir testine tabi tutulacak. Tebligat verecekler. Gelir testinde ailedeki fert başına düşen gelir, asgari ücretin 3’te birinden az ise anne ve baba da GSS kapsamında olacak. Aile çekinmeden, korkmadan en yakın sosyal güvenlik merkezine gidecek ve TC kimlik numarasını verecek. Testi yapacaklar. Yapınca hastane sistemden görecek ve çıkartmış olduğu borçların tamamını silecek. Onların çıkarttığı borçları da SGK’ya gönderecek" dedi.




---- KUTU ------


ZİLAN’IN AİLESİNE ULAŞAN YAZI


"Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarınca sağlık hizmeti verildiği dönemde herhangi bir nedenle ilgili mevzuat kapsamında sosyal güvenlik sağlık yardımından yararlanamayan gerçek kişilere sunulan sağlık hizmet bedellerinden 31.12.2010 tarihine kadar tahsil edilememiş alacak tutarlarının yüzde 50’sinin bu kanunun yayımı tarihinden itibaren (26.04.2011) 1 yıl içinde ilgililerce defaten veya taksitle ödenmesi halinde geri kalan kısmı fer’ileri ile birlikte terkin edilir. Alacak tutarının yarısının 250 TL’nin altında olmaması halinde 250 TL terkin edilerek bakiye kısım tahsil edilir denmektedir. Hastanemize olan borcunuzdan dolayı bu uygulamadan yararlanmak için 26.04.2012 tarihine kadar Hastanemiz GSS Takip Bürosu’na başvurmanız gerekmektedir."


---- KUTU 2 -----


NE OLMUŞTU?


Daha önce 26 Nisan 2011’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6225 sayılı yasa doğrultusunda, Zilan Evgi’nin ailesinin tedavi sırasında imzaladığı senetlere istinaden bir 10 bin 806 TL 40 kuruşluk fatura çıkarılmış ve tedavi gördüğü hastane de yapılandırmayı içeren bilgileri aileye resmi bir belgeyle aktarmıştı. Bu belgede borcun yüzde 50’sinin bir defada veya taksitlerle ödenebileceği uygulamasından yararlanmaları istenmişti.

Zilan’ın annesi Mehtap Evgi de kendilerine borcun yapılandırılmasına ilişkin yazı ulaştığını ve alacağın yüzde 50’sinin 26 nisan 2011 tarihinden itibaren 1 yıl içinde defaten veya taksitle ödenmesinin istendiğini, bu yüzden yaklaşık 1 yıldır hastaneye başvuramadığını belirtmiş ve yetkililerden yardım istemişti.