Kentte, ölen babalarının emekli maaşını alabilmek için boşanıp eşiyle birlikte yaşamaya devam ettikleri saptanan 2 bin 991 kadının maaşı kesildi. SGK İl Müdürlüğü'nün, şimdiye kadar aldıkları parayı geriye ödemeleri için tebligat gönderdiği çiftler hakkında, 'Kamu kurumunu zararına dolandırmak' suçlamasıyla da kamu davası açılıyor.

7 YIL HAPİSLE YARGILANIYORLAR

43 yaşındaki H.Ç., 1986'da evlenip ölen babasının emekli maaşını alabilmek için 2001'de boşanarak birlikte yaşamaya devam ettiği eşi 46 yaşındaki E.K. ile birlikte dün 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandıkları davada hakim karşısına çıktı. Devletten 10 bin lira haksız yere maaş alan, olayın ortaya çıkmasından sonra ise bunun 7 bin lirasını geriye ödeyen çift, 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada beraatlerini istedi.

24 ÇİFTE AYNI GÜN BERAAT KARARI

Boşanan kişilerin nikahsız yaşamalarını engelleyici yasal bir hüküm olmadığını, eylemleri nedeniyle ceza verileceğine dair de yasal bir hüküm bulunmadığını belirten Cumhuriyet Savcısı Ahmet Kozan, 5510 sayılı yasayla bu kişilerin maaşlarının kesilip şimdiye kadar kendilerine ödenen paranın da tahsil edilerek meselenin çözüme kavuşturulduğu gerekçesiyle beraat kararı verilmesini talep etti. Daha önce benzer bir davada verilen beraat kararının Yargıtay tarafından onandığını göz önünde bulunduran mahkeme heyeti de suçun unsurlarının oluşmadığı kanaatiyle çiftin beraatine karar verdi.

Aynı mahkemede art arda aynı suçtan hakim karşısına çıkan diğer 23 çiftin de aynı gerekçelerle beraatlerine karar verildi. Çiftler, birbirlerine sarılarak beraat kararı kutladı. 

'ÖNCELİĞİMİZ HAPİS DEĞİL, PARAYI TAHSİL ETMEK'

SGK İl Müdür Vekili Yunus Demir, önceliklerinin bu kişilerin hapis cezası alması değil,  boşandıkları tarihten yakalandıkları ana kadar ödenen parayı geriye ödemeleri olduğunu söyledi. Bunun takibini de sıkı bir şekilde yaptıklarını belirten Demir, "Devletten aldıkları parayı geri istiyoruz. Nisan 2011'den itibaren bu şekilde haksız maaş aldığı tespit edilenlerden 581 bin lira tahsil etmişiz. Parayı ödeyeceklerini taahhüt edip taksit yapılan kişilerden alınacak rakam ise 610 bin lira. Aldıkları parayı ödemezlerse İş Mahkemesi'ne başvurarak ayrı bir dava açıyoruz" diye konuştu.



GG(EE/BT)