Bornova Belediyesi'nin destek verdiği ve Ege Üniversitesi'nce yürütülen Yeşilova Höyüğü'ndeki kazılarda gelinen aşama, üçüncüsü yapılan geleneksel kahvaltılı buluşmada tarih meraklılarına anlatıldı. Kazı alanında yapılan ve Bornova Belediye Başkanı CHP'li Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'ın da katıldığı toplantıda, son bir yıl içinde çıkarılan tarihi eserler sergilendi.

Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin başkanlığında yürütülen kazılarda, son bir yılda 150 yeni eser bulunduğu belirtildi. Bu eserler içinde çeşitli su kapları, 8 bin 500 yıllık bir mama kaşığı, panter kabartması, mühürler, 5 bin yıllık bronz balta ve balık kılçıklarının olduğu açıklandı. Çeşitli kapların üzerine yapılan panter kabartmasının da Bornova'ya özgü bir tür olabileceği açıklandı.

EGE BÖLGESİ'NİN EN ESKİ KAŞIĞI

Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, Yeşilova Höyüğü'nde bulunan 8 bin 500 yıllık mama kaşığının arkeolojik kazılarda nadir bulunan bir eser olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Derin, "Bunun annenin boynunda asılı duran, her an çocuğunu beslemek için kullandığı bir kaşık olduğunu düşünüyoruz. Ege Bölgesi'nde ilk kez bu kadar eski tarihe dayanan bir kaşık bulundu. Bu kaşığın dinsel ve kutsal bir özelliği de var. Annelerin her zaman kullandığı birşey değil. Bu kaşıkla çocuklara doğar doğmaz ilk su da verilmiş olabilir. Çocukların kutsanması amacıyla kullanılan bir kaşık olduğunu düşünüyoruz. Kaşığın ana tanrıçayı da temsil ettiğine dair bulgular var" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Derin, kazı çalışmalarında geçen yıl 30 eser bulunurken, bu yıl sayının 150'ye yükseldiğini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, "Bugüne kadar bulunan eser sayısı 1000'e ulaştı. Höyüğün her yerinden tarihi eserler fışkırıyor. İlk kez hem 8 bin 500 yıl hem de 5 bin yıl öncesine ait çok belirgin net kalıntıların aynı kazı alanından çıkması çok büyük bir zenginlik" diye konuştu.

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Yeşilova Höyüğü'ndeki kazı çalışmalarında 8 bin 500 yıllık bir tarihin günyüzüne çıkarıldığını söyledi. Prof. Dr. Sındır, "Bornova Belediyesi olarak bu tarih zenğinliğinin ortaya çıkarılmasında, çocuklarımıza ve yurttaşlarımıza tanıtılmasında ve sergilenmesinde etkin rol oynamaktan büyük gurur duyuyoruz. Buradaki arkeolojik kazının çok önemli bir sosyal boyutu da var. Çevre mahallelerde oturan yurttaşlarımız Yeşilova Höyüğü'nü sahiplendi, çalışmaları büyük bir ilgiyle izliyorlar. Her gün ne eser çıkmış diye takip ediyorlar. Biz buradan çıkan eserlerin sergilenmesi ve turizm potansiyelinin artırılması amacıyla Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi projesini hazırladık. Son derece özgün bir mimariye sahip olan Ziyaretçi Merkezi'nin yapım ihalesini de gerçekleştirdik. Kısa süre içinde çalışmalar başlayacak ve buradan çıkan eserler yine aynı alan içinde sergilenebilecek. Böylece 8 bin 500 yıllık bir yaşam öyküsünü hep beraber yazmaya devam edeceğiz" dedi.



(AÖ/BT)