Yalıkavak Beldesi'nde marangozluk yaparken, büyük firmalarla rekabet edemediği için işyerini kapatan Tahir Bice, 3 yıl önce iki dönüm arazisi üzerine 'Ekolojik Yaşam Çiftliği' kurdu. Özellikle astım tedavisinde kullanılan yeşil yumurta üreten ve iki bin tavuk, ördek ve kazı bulunan Bice'nin, geçen ocak ayında 300 tavuğu zehirlenme sonucu telef oldu. Çiftlikte geçtiğimiz günlerde ikinci zehirlenme vakası meydana geldi. Çiftlikte çalışan Hüseyin Kurt, hayvanların halsiz olduğunu görünce, yan tarafta bulunan ve Osman Dağar'ın sahibi olduğu boş araziye geçti. Arazide, çok sayıda tavuk, kaz ve civciv ölüsü gören Hüseyin Kurt, durumu hemen Tahir Bice'ye bildirdi. Bice, 300'e yakın hayvan leşini toplayarak kireçledi ve çuvallara doldurdu. Telef olan tavukların görüntüsünü de kendi kamerasıyla çeken Bice, yaşadıklarına isyan etti.

AĞLAYARAK ANLATTI

Duygularını gözyaşları içerisinde anlatan Tahir Bice, asıl mesleği olan marangozluğu büyük şirketlerle rekabet edemediği için bıraktığını ve kendisine ait arazide bir çiftlik kurarak doğayla ve hayvanlarla yaşamak istediğini belirtti. Bice şunları söyledi:

"Ekolojik hayvancılık yapmak istedim. İki dönüm arazi üzerinde 2 bine yakın ördek, kaz, tavuk ve civciv yetiştiriyoruz. Keklik yetiştirerek doğaya salıyoruz. En önemlisi astım hastalarının tedavisinde kullanılan yeşil yumurta üretiyoruz. Ama üç gündür vahşet yaşıyorum. Hayvanlarım gözümün önünde ölüyor. Altı ay önce de 300 kanatlı hayanım zehirlenerek öldü. Şimdi de 300 hayvan gitti. Üç günden beri telef olmuş tavuk, kaz, civciv toplayarak çöplere atıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan çiftliğimizin ruhsatı var. Türkiye'de yeşil yumurta üreten tek çiftliğiz. Avrupa'da bu oldukça yaygın ve maliyeti de oldukça yüksek. Özellikle yurt dışında Finlandiya, Norveç ve İsveç’ten gelen turistlere yeşil yumurta veriyoruz. Jandarmaya şikayetçi olarak ifademi verdim. Şüphelinin, yan arazinin sahibi Osman Dağar olduğunu düşünüyorum. Yaşadığımız tartışma sonucu davamız devam ediyor. Yetkililerden bana yardımcı olmalarını istiyorum."

Bice’nin şikayeti üzerine, jandarmanın ifadesini almak için aradığı Osman Dağar'ı  bulamadığı belirtildi.

HAYVAN HAKLARI DERNEK BAŞKANI: OLAY VAHŞET

Bodrum Hayvan Hakları Derneği Başkanı Füsun Uslu, yaşanan olayı 'vahşet' olarak nitelendirdi ve hayvan zehirlemenin kanunda suç olduğunu belirtti. Uslu şöyle dedi:

"Aynı çiftlikte iki kez çok sayıda hayvan telefinin yaşanması bizleri elbette ki şüphelendiriyor. Hayvanların tahlile gönderilerek, zehirle öldüklerinin anlaşılması gerekir. Elimizde böyle bir belge olmadıkça, maalesef yasalar yönünden pek olumlu sonuçlar alamıyoruz. Yaşanan olay tamamen vahşettir. Vatandaşlarımızdan hayvanların da yaşama hakkı olduğuna duyarlılık göstermelerini bekliyoruz." 

YEŞİL YUMURTA

Anavatanı Hindistan ve Amerika olan 'Araucana' cinsi kanatlı hayvanlardan yeşil yumurta elde ediliyor. Tavuklar süt beyaz, kahverengi, siyah ve kül renkli oluyor. Amerika'da birçok ırkın birleşiminden meydana gelen bir tavuk cinsi olan 'araucana'nın küçük ve büyük boyları var ama en önemli özelliği, yumurta renginin yeşil tonlarında olması. Araucanaların diğer tavuklar gibi kuyruk tüyü bulunmuyor. Araucanaların etleri yağlı değil. Beyaz et sadece göğüs kısımlarında bulunuyor, diğer tarafları yağsız ve sert etlerden oluşuyor. Yumurtasında kolesterol yok ve vitamin değerinin 10 bıldırcın yumurtasına bedel olduğu belirtiliyor. Astım hastalarının tedavisinde doğal yöntem olarak kullanılıyor.



SŞ(AÖ/COŞ)