Mavi tura çıkan yatların uğrak yerlerinden Kaleköy, Antalya'ya 185 kilometre uzaklıkta. Yazar Falih Rıfkı Atay'ın 'Yeryüzündeki Cennet' diye nitelendirdiği Kaleköy'e, ada olmamasına rağmen karayoluyla ulaşım mümkün olmadığı için sadece deniz yoluyla gidiliyor. Denizden 300 metre yükseklikte içerisinde Orta Çağ'dan kalma tiyatro ve tapınak bulunan Simena Kalesi'ne çıkanlar, buradan Batık Şehir, doğal liman olan Üçağız Köyü ve adaların eşsiz manzarasını izlemenin keyfine varıyor. Tarih, doğa ve deniz üçlemesinin iç içe olduğu Kaleköy, berrak ve tertemiz deniziyle ilgi görüyor.

Bir kartal yuvasını andıran Kaleköy, M.Ö. 4'üncü yüzyıldan kalan bir Likya kenti. Birinci derece 'sit' alanı olduğu için yapılaşmaya izin verilmeyen Kaleköy'de, tatilciler ve bölge sakinleri birer simge haline gelen Likya dönemine ait taş evlerde konaklıyor.

Deniz içindeki Likya lahitiyle özdeşleşen Kaleköy, zengin tarihi dokusuyla da mavi yolculuğa çıkan, günübirlik yat turuna çıkanların uğrak yeri. Yılda 3 milyon yerli ve yabancı tatilcinin ziyaret ettiği Kaleköy, zirvedeki Simena Kalesi, su altındaki Batık Kent, taş evler, kaya mezarları ve antik tiyatrosuyla adeta açık hava müzesini andırıyor.

Denizden Kaleköy'e gelenler, önce Batık Kent'i ziyaret ediyor, ardından iskelede inerek kaleye tırmanıyor. Zirvedeki kaleye ahşap merdivenle çıkan tatilciler, sık sık mola vererek eşsiz manzarayı izlemekten kendilerini alamıyor.

Kaleye ulaşanları, burada dünyanın en küçük tiyatroları arasında yer alan antik tiyatro karşılıyor. Bir süre antik yapımının taş sıralarında dinlenen tatilciler, sonra dimdik ayakta duran kale sularına çıkarak buradan manzarıyı izliyor, fotoğraf çekiyor. İşadamı Rahmi Koç'un girişimleriyle kıyıdan getirilerek kaleye yerleştirilen Osmanlı dönemine ait top ise turistlerin ilgi odağı. Kaleköy'e ilk kez gelenler doğa harikası antik kent karşısında büyüleniyor.

TATİLCİLERİN CENNETİ

Kostarika'dan Kaleköy'e tatile gelen Thelma Sanourant, "Doğa, deniz bir harika. Sessiz ve insanları cana yakın. İnsan burada kendini cennette hissediyor. Muhteşem ve büyüleyici bir yer" dedi.

Kaleköy'de tatil yapan Tekin Talay ise "Her yıl buraya tatil için geliyoruz. Ulaşılmazlığı, kalabalıktan uzak olması, akşam sakinliği, denizin temizliği Kaleköy'ü vazgeçilmez kılıyor" diye konuştu.

Tatilcilerden Aslı Arık da Kaleköy'e tarihi zenginliği görmek için geldiğini söyledi. 12 yıldır tatil için Kaleköy'e geldiğini anlattı. Arık, "Sessiz olduğu için tercih ediyoruz. Burada her şey doğal ve korunmuş" dedi.