TÜBİTAK Uzay’ın ODTÜ yerleşkesindeki canlı olarak fırlatılma olayını Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nejdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve ilgililer katıldı. 19 Aralık'ta uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk-2, Çin'deki olumsuz hava şartlarından dolayı uzay yolculuğuna bir gün önce başladı.

TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) ve TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip Göktürk-2, Türkiye saatiyle 18.12'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin Gansu Eyaleti'ndeki Jiuquan Uzay Fırlatma Merkezi'nden uzay yolculuğuna başladı.

Fırlatma anını canlı olarak yayınla Ankara ODTÜ yerleşkesindeki TÜBİTAK UZAY'da düzenlenen törende izleyen TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ve beraberindekilerin heyecanları dikkati çekti. Başbakan Erdoğan, fırlatma anında, 'Ya Alah Bismillah' diyerek besmele çektikten sonra salonda bulunanlar bu anı alkışladı. Başbakan Erdoğan, fırlatma anından sonra yaptığı konuşmada, “Bundan önce yabancı hayranlığı olan öz güvensiz nesiller yetiştirilmek istendi. Ezik nesiller yetiştirilmek istendi. Göktürk-2 uydusu ise azimli ve özgüvenli Türkiye’nin olduğunu gösterdi. Biz bir hayali, plana ve projeye dönüştürdük. Bu hayal şimdi uzayda” diye konuştu.



ÜK (ÜK/RT)