90 ülkeden 22 bin 366 yabancının yaşadığı ilçede, vasiyeti üzerine veya yakınlarının isteğiyle defnedilen yabancı sayısı, 21 yılda 163’e ulaştı. İlçedeki yabancılar mezarlıklarında 15 milletten insanın mezarı bulunuyor. İlçedeki en fazla mezar ise Alanya'yı ikinci vatanları olarak kabul eden Alman vatandaşlarına ait. 3 bin 734 yerleşik Alman'ın yaşadığı ilçede 115 kişi, vasiyetleri gereği Yabancılar Mezarlığı'na defnedildi.

İLK MEZAR İSVİÇRELİ PETER'İN

Hürriyetçi Türk- Alman Dostluk Derneği Alanya Şube Başkanı Fahri Yiğit, İsviçre uyruklu Peter Pyf'nin, 1991 yılında ilk yabancı olarak Alanya'da defnedildiğini söyledi. O tarihten bu yana 15 ülkeden 163 kişinin vasiyeti veya yakınlarının isteği üzerine Alanya ve beldelerindeki mezarlıklara gömüldüğünü belirten Yiğit, özellikle burada yaşayan yaşlı ve emekli Almanların, öldükten sonra Alanya'da defnedilmek için vasiyet bıraktığını kaydetti. Fahri Yiğit, Almanya'nın yanı sıra, İngiltere, Norveç, Danimarka, Ukrayna, Endonezya, İskoçya, İsveç, İsviçre, İrlanda, Romanya, Gürcistan, Polonya, Finlandiya ve Hollanda vatandaşlarına ait mezarların bulunduğunu vurguladı.

BELDELERDE DE MEZAR VAR

Yiğit, Alanya dışında Mahmutlar Beldesi’nde 8, Demirtaş ve Kestel beldelerinde ise 1'er yabancı mezarı bulunduğunu anlattı. Yiğit, "İlçeye yerleşen, büyük bir aşkla buraya bağlanıyor. 1996 yılında Almanya'da yaşamını yitiren Erhandr Bellin adlı Alman vatandaşı, vasiyeti üzerine Berlin'de yakıldıktan sonra külleri getirilerek buraya gömüldü" dedi.

İSLAMİ GELENEKLERE GÖRE DEFNEDİLENLER DE VAR

Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi Başkanı Abdullah Karaoğlu ise ilçede yaşayan birçok yabancının öldükten sonra Alanya'da defnedilmek için vasiyet bıraktığına dikkati çekti. Kendilerine de bu yönde talepler geldiğine değinen Karaoğlu, "Ölenlerin ülkesinde yaşayan yakınları da Alanya'ya gömülme kararını çoğunlukla destekliyor. Ölen yakınının çok sevdiği bir yerde defnedilmesine onlar da saygı duyuyor" diye konuştu. Cenaze törenlerine yabancıların yanı sıra Türklerin de katıldığına işaret eden Karaoğlu, zaman zaman bazı yabancıların İslami geleneklere göre defnedilmek için vasiyet bıraktığını da söyledi.

Başkan Karaoğlu, bu gibi durumlarda müftülükten yardım aldıklarını söyledi.

Alanya Belediye Mezarlığı'ndaki yabancılar mezarlığında defin işlemi için ücret alınmadığını kaydeden Karaoğlu, Mahmutlar Belediyesi'nin ise yabancılardan mezar yeri için 7 bin 500 lira, defin işlemleri için ise 2 bin 500 lira aldığını belirtti.