Antalya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından da desteklenen 'Onlar Bizim Hemşerimiz' projesinin kapanışı Kemer'de Rose Residence Beach Hotel'de yapıldı. İl ve ilçe protokolünün yanı sıra geceye, Kemer'de yerleşik yaşayan yabancılar katıldı.

Etkinlikte, 10 yıldır Antalya'da yaşayan Ukrayna asıllı Olesia Mercan'ın mini konseriyle başladı. Mercan, konserinde çeşitli yörelere ait türküler seslendirdi.

Konserin ardından Antalya İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürü Ozan Akkuş, slaytlar eşliğinde yabancılarla ilgili istatistikler sundu. Antalya'nın Türkiye'de en fazla turist ve yabancı ağırlayan şehir olduğunu belirten Akkuş, Türkiye'nin 2011 yılında 35 milyon turist ağırladığını, turist sayısında her yıl artış olduğunu kaydetti. Antalya'ya geçen yıl havayolu ile 11 milyon turist geldiğine dikkati çeken Akkuş, bu sayının karayolu ile gelenlerle birlikte 15 milyona ulaştığını anlattı.

EN FAZLA RUS YAŞIYOR

Türkiye'ye gelen turistlerin yarısını Antalya'nın tek başına ağırlandığını vurgulayan Akkuş, şöyle dedi:

"2000'li yıllarda Antalya, ülkemizde ikamet eden yabancılar sıralamasında 5'inci sıradayken, bugün yüzde 20 oranıyla ikinci sırada. Antalya’da ikamet eden vatandaşlara baktığımızda ise ilk sırada yüzde 25 oranıyla Ruslar yer alıyor. Daha sonra bu sırayı yüzde 13 ile Almanlar takip ediyor. Bununla birlikte Antalya'da 122 ayrı ülkeden insan yaşıyor. Antalya'da taşınmaz sahibi olan vatandaşlar arasında ise ilk sırayı Almanya alıyor. Almanları sırasıyla İngilizler, Norveçliler ve Danimarkalılar takip ediyor.”

Antalya'nın güvenlik profili hakkında da bilgi veren Akkuş, Antalya'da 2011 yılında bir önceki yıllara göre malvarlığına karşı işlenen suçlarda yüzde 9 oranında azalma olduğunu belirtti.

'K' PLAKA VE MÜZEKART İSTİYORUZ

Yerleşik yaşayan yabancılar adına konuşan Alman İna Jonas ise 1990 yılından bu yana Kemer'de oturduğunu söyledi. Hırsızlık başta olmak üzere güvenlik konularında alınan önlemlerden övgüyle bahseden Jonas, "Biz madem hemşeriysek, misafir plakalı araçlar almak istemiyoruz. Biz de Kemerliler gibi 'K' plakası almak istiyoruz. Bunun dışında yerleşik yaşayan yabancıların müzelere daha kolay girebilmesi için Türklerin sahip olduğu 'Müze Kart' istiyoruz. Yerli vatandaşlar 20 TL'ye verilen kartla yıl boyunca bütün müzelere giriş yapıyor. Biz yabancılar yerleşik dahi olsak sadece 1 müze için 15 TL ödüyoruz" diye konuştu.

“YABANCI DEĞİL HEMŞERİMİZSİNİZ”

Jonas'ın konuşmasının ardından konuşan Kemer İlçe Emniyet Müdürü Hasan Mutlu, Antalya'ya gelen her 5 yabancıdan birinin yerleşmek isteğiyle başvuru yaptığını hatırlattı. Bunun temelinde Antalya'nın doğal güzellikleri ve güvenliğinin yattığını anlatan Mutlu, "Sizler yabancı değil, bizim hemşerimizsiniz" dedi.

Gece, yerleşik yabancılar ve polis memurlarından oluşan halk oyunları ekibinin gösterisiyle sona erdi.